Ще се лишим ли от коктейл “Маргарита”?

Ще се лишим ли от коктейл “Маргарита”? Снимка: today.com

Всеки ден (или нощ), милиони хора по света се наслаждават на освежаващата смес от текила, ликьор трипъл сек и сок от лайм, щедро охладени с натрошен лед.

Но климатичната криза застрашава това популярно питие, припомниха феновете му на международния ден на коктейла „Маргарита”, 22 февруари. Всъщност, застрашена е основната му съставка, текилата, както и „първият ѝ братовчед”, алкохолната напитка мекал – защото и двете се правят от агаве. А както алармира Euronews, климатичните промени прогонват от местообитанието му дългоносият мексикански прилеп, който осъществява опрашването на растението.

В горещите сухи пустини на Централна Америка растат различни видове агаве и макар първоначално връзката между подобното на някои кактуси растение и мексиканския прилеп да не е очевидна, в действителност е толкова силна, че изчезването на едното би застрашило оцеляването на другото“, обясняват от международната организация за опазване на прилепите Bat Conservation International.

Проучване от 2019 г. показа, че вследствие климатичните промени, подходящите местообитания за прилепа ще намалеят, което може да разруши взаимовръзката им със суровината за текила до 75%. „Потенциалното изчезване на прилепите вероятно ще има отрицателни ефекти върху размножаването и генетичната вариантност на растенията агаве, увеличавайки тяхната уязвимост към бъдещи промени в околната среда“, се казва в проучването.

canva
Плантация синьо агаве в Мексико, снимка - Euronews

По официални данни, износът на мекал от Мексико е скочил в пъти, от близо $ 20 милиона през 2015 г. до около $ 63 милиона през 2020 г и местните малки производители се опасяват, че за да отговорят на търсенето, корпорациите ще преексплоатират обработваемите земи. 

Текилата се прави със синьо агаве от западния мексиканаски щат Халиско. За мекала се използват други видове - включително високо ценената дива магуа, която понякога съзрява за 15 години и дори повече. Това означава, че видът е особено уязвим от свръхексплоатация. „А ако има повече дестилерии, разбира се, и земята ще се експлоатира повече“, каза един от малките потомствени производители на текила, за когото запазването на видовете агаве за бъдещите поколения е решаващо. Той се тревожи, че за това почти не се полагат усилия, а "без магуа, няма мекал”

Проблемът със синьото агаве и климатичните промени не е по-малък. Мнозина вероятно смятат, че светът ще помине някак и без текила, без мекал и дори без коктейл „Маргарита”... Сигурно е така, но запазването на биоразнообразието, включително видовете агаве и прилепите, е само модел и тръгнем ли в посоката „без какво можем”, лесно ще се озовем на пътя към ада, изпълнени с добри намерения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: