Как да съчетаваме храните, за да извлечем максимална полза от тях

Как да съчетаваме храните, за да извлечем максимална полза от тях Снимка: pixabay.com

Според диетолози, храните не са полезни или вредни, а усвоени или недоусвоени – зависи от съчетнието им.

В някои случаи комбинациите удвояват и дори утрояват ползата от отделните продукти, пише American Journal of Clinical Nutrition и посочва някои лесни за осъществяване примери.

Едно такова съчетание са леко запържените яйца в растително масло с лук и домати. Блюдото съчетава селен от лука и доматите и витамини Е и D от яйцата и растителното масло.

Лещата със салата от печени чушки прогонва умората. Съчетанието предоставя необходимите за това желязо и витамин C. Обикновената салата от домати със зехтин е истинска енергийна и витаминозна бомба за кожата. Подпомага и възстановяването след онкологични операции. 

За зрението си можете да се погрижите със спанак, в съчетание с авокадо. Имунитетът ни се радва на кокошка (във всякакъв вид) плюс салата от моркови. А пилешкият бульон (с моркови) е пръв помощник в борбата срещу грип.

Сланината с пресен лук или чесън е националния украински антибиотик. Защитник на задушеното свинско с брюкселско зеле или карфиол е немската кухня. Най-важният минерал в свинското месо е селенът, който е пръв помощник в борбата с раковите заболявания, а сулфорафанът в брюкселското зеле или карфиола повишава многократно ефективността на селена.

Доброто говеждо, придружено с чаша червено вино е храната на дълголетието, казват италианците, защото постното говеждо месо обира лошия холестерол, а полифенолите във виното засилват процеса.

Черен дроб алангле със зелева салата е мощен удар срещу анемията, особено ако обогатите зелето с малко настъргана кисела ябълка или зърна нар. Сьомгата с чаша бяло вино е класическо блюдо, което прогонва депресията. А ако не държите на правилата и ви харесва, червеното вино е още по-полезна компания за вкусната риба.

Ще направите профилактика на храносмилателната си система с кисело мляко и ленено семе. Овесената каша с ябълки е балсам за сърцето и кръвоносните съдове. Чудесна допълваща напитка към подобна закуска е портокаловият сок. А проста храна като хубав хляб и сирене е най-доброто съчетание за костната и нервната ви система. 

Японските учени се кълнат в профилактичното действие на зеления чай с лимон срещу ракови заболявания, а непретенциозният десерт от добре измита, но необелена ябълка (органична), с парче черен шоколад носи толковаа много ползи за различните системи в тялото ни, че ще е по-лесно да се каже, че ни дава и здраве, и наслада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: