Обикновено болкоуспокояващо може да крие риск за бъдещите майки

Обикновено болкоуспокояващо може да крие риск за бъдещите майки Снимка: pocketpills.com

Международна група учени призовава здравната общност внимателно да обмисли употребата на парацетамол по време на бременност, докато лекарството не бъде изследвано задълбочено за евентуално въздействие върху развитието на плода

В изявление, публикувано миналата седмица в сп. Nature Reviews Endocrinology и подписано от 91 учени от Австралия, Бразилия, Канада, Европа, Израел, Шотландия, Обединеното кралство и САЩ, се казва, че в резултат на редица изследвания има опасения, че „пренаталното излагане на плода на въздействието на парацетамол може да доведе до нервни, репродуктивни и урогенитални разстройства“.

Заключението се основава на изследване на 13 от учените, запознали колегите си с резултатите му. Авторите подчертават, че всяко лекарство, приемано по време на бременност, трябва да се използва само при необходимост, в умерени количества, след консултация с лекар и информиране на пациента за евентуалните рискове. 

Учените призовават бременните жени да се откажат от употребата на парацетамол, а в случай, че им е предписан, „да сведат до минимум употребата му, като използват най-ниската ефективна доза за възможно най-кратко време“. Досегашните изследвания сочат, че краткосрочната употреба на парацетамол – до две седмици, носи най-малък риск.

Парацетамолът се използва при температура и настинка и често се прилага като самолечение, тъй като се счита за безопасно и леко лекарство, без потенциални странични ефекти. Парацетамолът е и едно от малкото болкоуспокояващи средства, което обикновено се предписва по време на бременност. Според проучвания, в световен мащаб над 50% от бременните го използват най-често при главоболие, мускулни болки, болки в гърба и леки простудни състояния. 

Последните изследвания обаче показват, че медикаментът е нововъзникваща причина за безпокойство. Учените продължават изследванията си, но смятат, че „има значителни доказателства, които предполагат опасност за плода"

Една от причините за изследвнето е сходството между парацетамола и група синтетични химикали, наречени фталати, които се срещат в стотици средства за поддържане на хигиена в бита, в посудата за приготвяне на храна, както и в продукти за лична хигиена. 

Най-често констатирани последствия от употребата на парацетамол са хиперактивно разстройство с дефицит на внимание, забавяне на езиковото развитие, намален коефициент на интелигентност и поведенчески нарушения. 

Изследванията изрично подчертават нуждата от допълнително проучване, поради което учените призовават за „огромни изследователски усилия” и в същото време предупреждават бременните жени да не използват парацетамол без лекарски контрол, а да заложат на външни средства като масажи, компреси и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: