Научно доказано: здравословното хранене е най-мощното оръжие срещу стареенето

Научно доказано: здравословното хранене е най-мощното оръжие срещу стареенето Снимка: zonia.com

Ново изследване, проведено от университета в Сидни, установи, че правилната диета изглежда е най-добрият лек против възрастовите промени.

Сравнявайки как действат на метаболизма здравословната диета и някои от познатите лекарства за по-безпроблемно остаряване, учените са установили, че нито един от изследваните медикаменти не е по-ефективен от правилното хранене.

В предклинично проучване с мишки, изследователите са потвърдили, че консумацията на подходящия баланс от калории и хранителни вещества води до значително по-добър ефект срещу симптомите на късната възраст, отколкото три от най-често употребяваните с подобна цел лекарства - метформин, рапамицин и ресвератрол.

„Храната е мощен лек. Въпреки това, понастоящем лекарствата се прилагат без да се взема предвид дали и как биха могли да взаимодействат с храненето ни, дори когато са разработени да действат по същия начин и по същите пътища като храната", обяснява ръководителят на изследването Стивън Симпсън, професор по науки за живота и околната среда в университета в Сидни.

Черният дроб играе основна функция в регулирането на метаболизма при животните и хората. Чрез изследване върху мишки, учените са анализирали въздействието както на храненето, така и на лекарствата, използвайки 40 различни комбинации от протеини, мазнини, въглехидрати, калории и лекарствено съдържание. 

И резултатите на изследването са довели проф. Симпсън и неговите колеги до заключението, че правилният баланс между калорийно съдържание, протеини, мазнини и въглехидрати е по-полезен за чернодробната функция от фармацевтичните продукти. 

Всъщност и трите изследвани медикамента изглежда, че по-скоро потискат метаболитния отговор на клетките към храната, вместо фундаментално да преоформят клетъчната функция. И предвид генетичните прилики между мишките и хората, научният екип предполага, че резултатите при хората ще са аналогични.

„Открихме, че точният състав на диетата има много по-мощен ефект от лекарствата, които до голяма степен потискат реакциите на организма, а не ги променят”, заключава проф. Симпсън.   Изследването, публикувано в списание Cell Metabolism насочва към идеята, че хората биха имали повече полза от промяната на своите хранителни навици, отколкото от лекарствата, предназначени да модулират метаболизма и да влияят на процесите на остаряване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: