Харесвате ли вкуса на канела?

Харесвате ли вкуса на канела? Снимка: Pixabay

Много малко хора знаят, че консумацията на твърде много канела може да има отрицателни ефекти върху организма.


Канелата е суперподправка с многобройни ползи за здравето.

Но много малко хора знаят, че консумацията на твърде много канела може да има отрицателни ефекти върху организма. Преди да изпаднете в паника, първо трябва да знаете, че съществуват два вида канела: прави се разграничение между канела Касия и Цейлонска канела. Под формата на прах двете трудно могат да бъдат различени една от друга. Те обаче съдържат различни нива на кумарин - а това вещество може да доведе до странични ефекти, ако се консумира прекомерно.

Цейлонската канела идва от Шри Ланка, тя е малко по-скъпа от канелата Касия, но има значително по-малко кумарин и следователно е по-безобидна. 

Ако купите канелата под формата на пръчици, ще видите разликата между двата вида в структурата: Цейлонската канела се състои от няколко навити слоя кора, докато канелата Касия се състои само от един. 

Но колко канела е твърде много? Федералната служба за оценка на риска на Германия препоръчва приема на максимум 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло на ден.   

Странични ефекти от канелата 

Канелата може да повлияе на черния дроб. 
Знаем и отпреди, че канелата е агресивна подправка. Но тялото абсорбира само до шест процента от нея и следователно не представлява толкова голяма опасност. Симптоми като замаяност и гадене са много по-вероятни, те могат да се появят дори при малки количества кумарин. 

Имате ли чувствителен стомах? Тогава е по-добре да избягвате честата консумация на канела.

Сгъстяването на кръвта се инхибира.
Хората с бавно съсирване на кръвта също трябва да избягват често да консумират канела, тъй като подправката инхибира съсирването. По-добре използвайте подправката умерено и при закупуване изберете Цейлонска канела, която се понася по-добре и  ще се отрази по-нежно на тялото ви.

Избягвайте канелата по време на бременност! Бременните жени не трябва да приемат големи количества канела, тъй като това може да доведе до дискомфорт. Това се отнася и за малките деца

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: