Какво ни съветват столетниците

Какво ни съветват столетниците Снимка: theculturetrip.com

Те са преобладаващото население в т.нар. „сини зони” на света - островите Сардиния (Италия), Икария (Гърция) и Окинава (Япония), полуостров Никоя (Коста Рика) и община Лома Линда в Калифорния (САЩ) – единственото гнездо на дълголетие, което не е директно на морски бряг.

Дълголетието без значими здравословни възрастови промени привлича учените, които са синтезирали житейските принципи на тези популации в т.нар. списък „сила 9” (power 9): умерена, но редовна физическа активност, цел в живота, избягване на стреса, умерено хранене, повече растителна храна, умерена употреба на алкохол, духовност (вяра, религия), семеен живот в сговор и подкрепа, социална ангажираност. Ето малко пояснения около всеки от тези принципи. 

Първо – умерена, но редовна физическа активност. Най-дълголетните хора на земята не участвт в маратони и не си въобразяват, че ако в събота излязат да тичат, ще станат световноизвестни спортисти. Те практикуват слабо интензивна, но ежедневна физическа активност – като овчарите в Сардиния или земеделците в Никоя и Окинава. 

Към това науката прибавя и някои опции в съвременния начин на живот - поне два пъти седмично тренировкана големите групи мускули и уменията за равновесие. Чудесна алтернатива са заниманията с йога, която в допълнение ще ви донесе и душевно спокойствие.

 Но каквато и физическа активност да изберете, най-важото е да я упражнявате редовно. Важното е да си създадете железен навик за ежедневна, умерено интензивна физическа активност и разбира се, задължително да редувате това с почивка – най-вече по модела „Dolce far niente” – изкуството да не правите нищо.

Sardinia, Italy - Where People Live the Longest - The Italian Enthusiast
В Сардиния, снимка - italianenthusiast.com

Другият принцип е умереното хранене. Не мислете много, а каквото и да ядете, намалете калориите с 20% - няма да ви навреди. Средният порцион на жителите на Окинава е 1900 калории, а тези в Сардиния поемат само със 100 повече. Просто не преяждайте по никакви причини и така ще поддържате разумно телесно тегло - важен фактор за неутрализиране на свободните радикали, нормализиране на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. 

Так че, отслабвайте – но не го правете с диети! Тайната е в ежедневното разнообразно и умерено хранене. Дайте превес на растителната храна, по възможност - необработена. Не се пазете от хляба! Стотици експерименти показват, че ако ядете само хляб, няма как да напълнеете.

Справедливо е да се каже, че нито една от дълголетните популации не отрича яденето на месо или алкохола. Без месо и чаша от предпочитаната напитка са немислими традиционните празници и неделните обеди. Безценна по отношение на дълголетието е морската храна – традиционното бедняшко ядене в крайбрежните райони, преминало много по-късно в менютата на луксозите ресторанти. Принципът е умерено!

И още нещо от менюто на дълголетницитеяжте ядки! За най-полезни се смятатат бадемът, шам-фастъкът, ореховите и кедровите ядки, докато бразилският орех, кашуто и австралийският орех са с малко по-високо съдържание на наситени мастни киселини, но също са много полезни. 

И накрая – най-важното: във всички дълголетни общества царят духовност, здрави семейни връзки и прост живот, с много часове на труд и отдих на открито, с много дейности в полза на цялата общност, с много разговори с близки и приятели – просто така, за да сте заедно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: