Най-старият мъж в света почина два месеца преди да навърши 115 години

Най-старият мъж в света почина два месеца преди да навърши 115 години Снимка: maduradas.com

Хуан Висенте Перес Мора от Венецуела смята, че дълголетието му е резултат на това, че „работи усилено, почива по празниците, ляга си рано, пие чаша aguardiente (ром) всеки ден, обича Бог и винаги го носи в сърцето си“.

Венецуелецът влезе в книгата на рекордите на Гинес на 4 февруари 2022 г., когато беше на 112 години и 253 дни, след като Сатурнино де ла Фуенте Гарсия почина седмици по-рано. От рекордите на Гинес потвърдиха новината за смъртта му, припомняйки, че след като е преживял двете световни войни и е станал свидетел на кацането на човек на Луната, „през 2020 г. Хуан Висенте оцеля и след COVID-19“. 

Крейг Глендей, главен редактор на Световните рекорди на Гинес (GWR) заяви: „За мен беше чест да призная и отпразнувам невероятния дълъг живот на първия в историята напълно автентичен суперстолетник на Венецуела. Г-н Перес Мора беше не само най-възрастният гражданин на своята страна и първият южноамериканец, признат от GWR за най-възрастния жив мъж, но сега е и четвъртият най-възрастен мъж в историята, чиято възраст е официално ратифицирана".

Перес Мора е роден на 27 май 1909 г. във Венецуела. Единственият му брак продължава 60 години – до смъртта на съпругата му през 1997 г. Този „скромен, трудолюбив, мирен и ентусиазиран за семейството и традициите” човек,както пише в X/Twitter губераторът на щата Тачира,има 6 сина, 5 дъщери, 42 внуци, 18 правнуци и 12 пра-правнуци.

Очаква се Рекордите на Гинес да обявят следващият най-възрастен жив мъж -112-годишният Гисабуро Сонобе от Япония. Преди да му бъде присъдена титлата, семейството му трябва да потвърди неговата рождена дата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: