Само богатите британци ще могат да сключват брак с чужденци

Само богатите британци ще могат да сключват брак с чужденци Снимка: sites.utexas.edu

От април 2024 г. британските граждани или хората, установили се в Обединеното кралство, ще трябва да покажат, че печелят £38 700 (€ 45 233) годишно, за да могат да живеят в страната със задграничния си партньор

Според данни на HM Revenueand Customs, само 27% от населението печели толкова или повече, докато на останалите 73% просто се забраняват бракове с чужденци. „Правителството е готово да пожертва правата на британските граждани, които случайно се влюбват в някого отвъд границата“, казва правозащитник пред Euronews.

„Това ме ядоса невероятно. Става дума за най-личните неща в живота на хората - кого обичате, къде живеете... И изведнаж правителстото ви отнема контрола над всички тези неща, т.е., над живота ви! Няма абсолютно никакво оправдание за това“, казва Катрин Уорд, една от засегнатите. 

След пандемията тя и нейният партньор от Йордания се върнали да живеят в Лондон, за да бъдат по-близо до възрастните родители на Катрин, но общият им доход може да не достигне изисквания праг. За лош късмет, работната позиция на Катрин е застрашена и двамата са изправени пред мрачната перспектива или да се разделят, или да се върнат в Йордания.

„Това е огромен източник на стрес. Късмет е, че поне нямаме деца“, казва Катрин пред Euronews. За нейния партньор, който според нея е направил огромни жертви, за да живеят във Великобритания, новите правила са голям удар, плюс факта, че трудно се интегрира в страната. „Политиците продължават с посланието, че ако си тук като мигрант, не си добре дошъл, защото „източваш” обществото. Въпреки че това не е вярно, мисля, че е явно”, казва той.

Консервативното правителство на Обединеното кралство обяви спорната промяна като част от по-широк пакет мерки за намаляване на миграцията, която достигна рекордни нива през последните години. Според министрите, семействата в които има мигранти, трябва да могат да се издържат сами, без да чакат помощи от държавата. Това означава, че по-бедните са изправени пред перспективата да бъдат изгонени и отделени от децата и близките си. 

Според правозащитници, тази политика противоречи на традиционни ценности като брака и семейството, които консерваторите твърдят, че поддържат. Консервативното правителството пренебрегна приноса на мигрантите в икономиката на Обединеното кралство и не се съобрази дори с препоръките на собствения си Консултативен комитет по миграцията, който настояваше за по-нисък праг на минималния доход, казват от ОpenDemocracy.

„Защо правото да се влюбиш и да изградиш живот с когото и да избереш, трябва да зависи от това колко печелиш?“, пита пред Euronews и Джоузефин Уитакър-Йълмаз, мениджър по политика и връзки с обществеността в Praxis, група за защита на правата на мигрантите, действаща в Обединеното кралство.

Това „безчувствено пренебрежение е фундаментално погрешно”, казва тя и предполага „огромно вредни“ последици за психичното здраве на засегнатите, особено деца, разделени от родителите им. Правозащитничката говори за „чувство на безсилие, но и на истински гняв и предрича, че за да спасят семейния си живот, мигрантите ще остават нелегално в Обединеното кралство.

Съгласно Закона за правата на човека от 1998 г. и Европейската конвенция за правата на човека, въведеният финансов праг противоречи на правото на семейство, така че е възможно промените да бъдат оспорени в съда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: