Френски съд запорира вилата на бившата съпруга на Владимир Путин

Френски съд запорира вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Снимка: extra.ie

Някогашната първа дама на Русия е възприела доста „капиталистически” начин на живот и упражнява сериозен бизнес

Според френското икономическо издание Challenges става дума за вила Suzanne, разположена в град Англет, в югозападната част на страната. По наблюдения на Challenges, вилата вече е празна. Имотът, разположен върху 5 000 кв. м беше обискиран от парижката прокуратура по искане на антикорупционната неправителствена организация Transparency International. 

Вилата е построена през 1930 г. Закупена е през 2013 г., шест месеца след развода на Людмила и Владимир Путини. Смята се, че цената ѝ е € 5.4 милиона. От началото на руското нахлуване в Украйна имотът е вандализиран няколко пъти. Собствеността е оформена на името на настоящия съпруг на Людмира Очеретная.

Любопитна подробност е, че и съседната вила Altamira е свързана със семейството на руския президент и регистрирана по същия модел - на името на бившия съпруг на дъщерята на Путин Катерина Тихонова. 

Междувременно Людмила Очеретная реализира успешен бизнес в няколко сектора, на изглежда най-добър успех постига в областта на частното кредитиране. С пряко участие на нейни фирми и като акционер в други, тя държи сериозен дял от офшорната компания CarMoney, регистрирана в Кипър. 

Според финансовите отчети на компанията, нетната ѝ печалба през 2023 г. и почти 648 милиона рубли – над два пъти и половина повече, отколкото през 2022 г. Изглежда, че през 2023 г. далеч повече руснаци са потърсили услугите на CarMoney, чиято дейност е микрофинансиране – предоставяне парични кредити срещу залог на автомобили. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: