103-годишна лекарка разкрива тайните на дългия си живот

103-годишна лекарка разкрива тайните на дългия си живот Снимка: theepochtimes.com

Родена през 1921 г. в Аризона, САЩ, Гладис Макгари завършва Женския медицински колеж във Филаделфия в годините на Втората световна война

„Завърших образованието си точно когато настъпваше нова ера в медицината”, смята д-р Макгари. Като първата жена лекар в болница Deaconess в Синсинати, тя преодолява много трудности по пътя на лекарската професия, за да спечели доверието на пациентите и коегите си и да изгради репутацията си на отличен лекар. Днес вече не практикува, но пише книги – последната ѝ носи заглавието „Добре изживеният живот”.

Д-р Макгари има шест деца, 10 внуци, 11 правнуци и един пра-правнук. Голама част от времето ѝ обаче е посветена на целта ѝ да продължи да помага на хората – със своите съвети, които нарича „Консултации за живота”. 

На 103 години тя започва деня си с чаша кафе и закуска от стафиди. Опитва се да спортува и доскоро е карала велосипед, но вече се задоволява с не по-малко от 3 000 крачки на ден. Единственият лукс, който си позволява, е кратка следобедна дрямка. Използва останалата част от деня, за да споделя своите пет тайни за дълъг, щастлив и целеустремен живот.

Първата и най-важната е любов – да живеете живота си с любов, защото без любов нито един житейски принцип не работи – поне не в правилната посока, убедена е г-ж Макгари. 

Втората ѝ тайна е смехът – да се опитате да се посмеете от сърце поне веднъж на ден, но отново да го правите с любов. „Смехът без любов може да бъде жесток, да разбие семейства, да предизвика война. Но смехът с любов е радост и щастие”, казва столетницата.

Третата ѝ тайна е трудът – твърде угнетяващ, ако го правите без любов, но трудът с любов е блаженство, кара сърцата ни да пеят”.

Mrs. McGarey with her family. (Courtesy of Gladys McGarey)
Семейството на д-р Макгири, снимка - theepochtimes.com

Четвъртият ѝ принцип е слушането – да се вслушвате в околните, в себе си, в природата, т.е., да общувате – отново с любов, защото ако слушате без любов, ще чуете само празни звуци, Но да слушате с любов означава да разбирате същността на нещата и да работите за тях. 

И последният ѝ житейски принцип е целеустремеността – да имате цел в живота, да я обичате. Постигайки една – да си поставите следващата, защото целеустременият живот е това, което ви кара да се събудите сутрин с радост, че ви предстои още един ден, в който да работите за целта си.

За лекарката тези пет цели не са просто състояния на духа, а всичките имат и физиологично значение за здравето ни. Така например, когато се смеем, диафрагмата ни активира надбъбречната жлеза, чиито хормони са източник на енергия за тялото. А да се смеете наистина е лесно – за д-р Макгари „животът е забавен и винаги можете да намерите причина за радост – просто трябва да решите”.

Тя обобщава своя опит в последната си книга – „Добре изживеният живот“, посочвайки, че ако живеете с любов, смях, труд, общуване и цел, ще стигнете до същността на това, което ви се случва, включително до изцеление

Д-р Макгири признава, че днес мнозина се чувстват блокирани – в работата си, в семейството, в преследването на една мечта. Тя се надява съветите ѝ да позволят на хората да открият причините – да разберат защо се въртят сякаш в омагьосан кръг, да се вгледат в себе си, да разберат кои са и защо правят това, което правят - и подхождайки с любов, да потърсят пътя на промяната, за да продължат напред. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: