Сто столетници разкриха секретите на дълголетието

Сто столетници разкриха секретите на дълголетието Снимка: bratislavaden.sk

Сътрудниците на сайта LifeHunters интервюираха група от сто възрастни хора, които разкриха основните секрети за дълъг и щастлив живот. Доклада от проучването цитира нигерийската версия на вестник The Sun.

На първо място специалистите отбелязват, че мъжете и жените, достигнали до 100-годишна възраст, имат положително мислене и отношение към живота. 

Освен това всички те заявяват, че се чувстват 20-30 години по-млади от действителната си възраст, което се потвърждава от такива биомаркери като например нивото на кръвното налягане, мускулната и костната маса и физическата форма. Тези показатели при столетниците съответстват по-скоро на възрастта, на която те се чувстват, а не на реалната.

Сред групата анкетирани не се оказал нито един „привърженик на здравословния начин на живот", но всички те се хранят с обикновена домашна храна. В същото мреме много столетници не са се отказвали от алкохола и тютюнопушенето.

Друга обща черта на хората, които са доживели до 100 или повече години, са здравите и позитивни семейни отношения. Те винаги говорят за семейството си с нежност, дори ако съпрузите им са починали преди няколко десетилетия.

В същото време столетниците не могат да се нарекат хора, „заседнали в миналото" - те активно се интересуват от съвременния живот и научават нещо ново.

Специалистите смятат, че хубавите спомени, умствената активност и любознателността поддържат възрастните хора и удължават живота им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: