Ученик от село Барутин създаде софтуер на български с многобройни приложения

Ученик от село Барутин създаде софтуер на български с многобройни приложения Снимка: МОН

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин създаде онлайн платформа, която ще помага и на деца с увреждания

Неговият проект „АзБуки.ML” обработва на български език, като може да коригира граматични и пунктуационни грешки, да генерира текстове, да синтезира гласов прочит от написан текст, да прави резюме и оценка на настроението в текстовете. Така например компютърът ще може да чете текста на учебниците за улеснение на деца с увреждания. (Вижте повече тук)

Освен това софтуерът може да направи кратки преразкази на дълги новинарски статии, както и медийните уебсайтове могат да го вградят в статиите си, за да позволи гласов прочит на текста. Платформата също така може да се окаже полезна и в бизнеса, тъй като, приложена в онлайн магазините, е в състояние да измери успеваемостта на продуктите си чрез оставените от потребителите коментари.

Радостин представи проекта си на форума „STEM, иновации и ...още нещо”, организиран от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив в рамките на Националната програма „Иновации в действие“. 

По думите му едно от основните предизвикателства при разработване на подобен проект с невронни мрежи е набирането на данни. За „АзБуки.ML” са използвани няколко милиона изречения и думи, набрани с помощта на учени от БАН, BulTreeBank и отворени онлайн портали. Софтуерът вече се използва и за научни и демонстрационни цели в няколко университета и гимназии.

Едва на 15 години, Радостин Чолаков има вече зад гърба си множество успешни проекти, спечелени състезания, стипендии и отличия. Лауреат е на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 г. и 2021 г. Носител е на награда от Българската асоциация по информационни технологии, младежка категория. Партнира си и със световни компании като Google.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: