Принудиха Tesla да изтегли 2 млн. електромобила заради злоупотреби с автопилота

Принудиха Tesla да изтегли 2 млн. електромобила заради злоупотреби с автопилота

Това се случва за втори път тази година

Tesla се оказа принудена да проведе мащабно изтегляне на 2 милиона електрически автомобила поради злоупотреба с функцията на автопилота от страна на шофьорите, съобщава Bloomberg.

Регулаторната агенция NHTSA прие съответното решение след нарастващия брой жалби и пътнотранспортни произшествия с автомобили на Tesla.

Изследването се отнася до възможността за злоупотреба с функцията Autopilot, която независимо от названието си не осигурява пълна автономност на управлението на автомобила.

Сега компанията на Мъск е задължена да обнови софтуера на 2 милиона автомобила, за да предотврати злоупотребата чрез автопилота.

Едно от основните изисквания за работата на Autopilot е редовното съприкосновение с волана от водача. Някои собственици обаче пренебрегнаха това изискване, опитвайки се да заблудят автоматизираната система, например чрез прилагане на тежест върху кормилото. Това поведение създава риск за безопасността на пътя.

Отбелязва се, че това е втората заележка към Тesla през тази година, свързана с претенции към бордовите системи.

Преди това на компанията ѝ се наложи да коригира софтуерните грешки, които причиняваха непредсказуемо поведение на електромобилите. Регулаторите също така разследват повече от 50 ПТП с участието на Tesla, в които се подозира вина на автоматизираните системи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: