Близо 3 млрд. идентификационни кодове за тютюневи изделия са генерирани през Tobacco ID

Близо 3 млрд. идентификационни кодове за тютюневи изделия са генерирани през Tobacco ID Снимка: life.ru

Системата за проследяване дава възможност да се идентифицира цялата информация, закодирана в кодовете на уникалните идентификатори и да се проследи всяка кутия цигари, реализирана на пазара.

Близо 3 млрд. уникални идентификационни кодове са генерирани през софтуерната система за тютюневи изделия Tobacco ID за три години. Рекорд по брой издадени идентификатори бе отчетен през септември 2019 г., когато системата е генерирала над 126 млн. кодове за месец. Средно на месец се генерират по над 90 млн. идентификатора. 

„Системата за наблюдение и проследяване движението на цигари и тютюн Tobacco ID намали драстично контрабандата на тютюневи изделия на територията на страната“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. 

Издател на идентификаторите за тютюневите изделия е "Печатницата на Българска народна банка" АД, а технологичен партньор е „Информационно обслужване“ АД. Агенция "Митници", която е контролиращ орган, има достъп до системата за проследяване и възможност да идентифицира цялата информация, закодирана в кодовете на уникалните идентификатори и може да проследи всяка кутия цигари, реализирана на пазара.

Системата за следене на движението на цигари и тютюн за пушене беше въведена през май 2019 г. във всички държави от ЕС и цели проследяване на тютюневите изделия от производителя до търговеца на дребно. В нея се регистрират всички производители на тютюневи изделия, складове, търговци на едро и на дребно на тютюневи продукти. Те получават уникални кодове, с които всяка кутия може да се проследи и става част от „Tobacco Track and Trace“ системата на  ЕС, чиято цел е борба с контрабандните тютюневи изделия.

До този момент в Tobacco ID са регистрирани общо 32 производителя на тютюневи изделия, над 30 000 търговски обекта, 9 производствени бази, 435 склада и над 130 000 уникални потребители. В системата се съдържа информация за 1835 тютюневи изделия и 37 машини за производство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: