Ученически духови оркестри от цялата страна се надсвирваха в курорта Вършец

Ученически духови оркестри от цялата страна се надсвирваха в курорта Вършец Снимка: Евелина Георгиева

Вършец е домакин на ХV-ия Национален преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави "Димитър Пеев"

На 11 и 12 май курортът Вършец бе домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави. Тази година изданието е ХV-то поред, юбилейно. Духовата музика винаги е била част от традициите и фолклора на Северозапада и това е обяснимо - та нали от  този край е и великият Дико Илиев – авторът на почутото „Дунавско хоро“.

Началото на Прегледа е поставено през 80-те години на миналия век, като след близо 20-годишно прекъсване той е възобновен отново през 2010 г. по инициатива на маестро Димитър Пеев - дългогодишен диригент на градския духов оркестър на Вършец и основател на ученическия духов оркестър "Дефилир" към местната гимназия, и на ръководството на Община Вършец. От 2016 г., след кончината на маестрото, прегледът носи неговото име.

Първите цели, поставени от организаторите, са да бъдат съхранени и развити традициите на духовите оркестри, да бъде запазвазено звученето и музицирането на оригиналните произведения.

Целта на инициативата е популяризиране и творческа изява на ученици, занимаващи се с музикално и танцово изкуство, приобщаване на младото поколение към българската култура и стимулиране извънкласната дейност на училищата.

Музикалният форум е единствен по рода си в България и вече трета поредна година той е без състезателен характер и журиране, без награден фонд. Право на участие имат всички ученици от І до ХІІ клас, без разделение по възрастови групи. В прегледа участват и мажоретни състави, придружаващи духовите оркестри.

Тази година в Националния преглед се представиха 6 ученически духови оркестъра и 2 мажоретни състава от различни краища на страната.

Изявите през двата фестивални дни включваха дефилета на участниците по „Алеята с чинарите“ и концертна програма на откритата сцена пред НЧ „Христо Ботев-1900“ с три изпълнения от всеки оркестър: народни хора, маршове и произведения по избор, които включваха даже джаз и фънк.

На финала кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров награди с грамоти и статуетки всичи състави, взели участие в Прегледа: Детски духов оркестър „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново с диригент Йордан Цветанов; „Децата на Априлци“ - духов оркестър при НЧ „Светлина-1894“ - гр. Априлци с диригент Йордан Цветанов и ръководител Бойко Ковачев; Ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ "Иван Вазов" - Вършец, с диригент Николай Пеев; Мажоретен състав към същото училище, с хореограф Невена Стоянова; Първи ученически гвардейски духов оркестър към СУ „Иван Вазов“ - Плевен с диригент Красимир Янкулов; Младежки духов оркестър при Първа английска езикова гимназия и читалище „Д-р Петър Берон- 1925“ - София, с диригент Йоана Георгиева; Детски духов оркестър „Берковица“ при НЧ “Иван Вазов -1872“ - Берковица, с диригент Иван Павлов и ръководител Мирослав Тошев; Клуб „Мажоретки“ при ОДК - ЦПЛР- Белоградчик, с хореограф Зорница Иванова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: