Британската полиция спаси мъж, „отвлечен“ от собствения му електромобил

Британската полиция спаси мъж, „отвлечен“ от собствения му електромобил Снимка: completecar.ie

Шофьор от Глазгоу не успя да накара електрическата си кола да спре

Шотландецът сам нарича приключението си „отвличане”, коментира Еuronews. Според 53-годишния Брайън Морисън, първо отказали спирачките на чисто новият му луксозен EV (на кръгово кръстовище), след това електромобилът престанал да реагира на задаваните му команди и започнал да шофира „сам“, носейки се по улиците на Глазгоу с около 50 км/ч.

„50 км в час може да не изглеждат голяма скорост, но когато не я контролирате и сте заклещени в колата си, е ужасяващо“, казва „отвлеченият”. Освен че е уплашен, водачът на своенравното возило е и особено вбесен от флуоресциращото предупреждение, появило се на командния дисплей: „Опасно шофиране! Спрете незабавно!”

Морисън извикал полиция и след като опитали всички технически възможности да изключат двигателя, пазителите на реда се принудили да прибегнат до просто механично решение – полицейският микробус застанал на пътя на возилото и в крайна сметка сблъсъкът спрял електромобила. Но при първото разхлабвне на "хватката", когато полицейската кола леко потеглила, вироглавото превозно средство се опитало да продължи да се движи! 

Морисън смята, че е имал "голям късмет", тъй като инцидентът е станал малко след 22 часа в неделя и трафикът  бил спокоен. Самият той е с ограничени двигателни способности, но казва, че би се опитал да скочи от колата – ако разбира се, можеше да я отключи! 

„Не сме виждали такова нещо”, споделят полицаите и механиците, прегледали впоследствие електромобила. Всички с голям интерес изчакали инженерите от службата за пътна помощ, чиято диагностика  установила няколко страници със софтуерни грешки.

Застрахователната компания на Морисън разследва инцидента, така че собственикът засега не рискува да подкара електрическата кола отново – а може би и не само заради застраховката. За щастие, няма пострадали, нито пътни инциденти. Все още няма и коментар от компанията производител MG Cars Europe.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: