Чистата енергия върви с чистото ѝ управление

Чистата енергия върви с чистото ѝ управление Снимка: themayor.eu

Четирикраки работници се грижат за тревата в соларен парк

Внедряването на зелена енергия от фотоволтаици или ветрогенератори често повдига въпроси за екологичността на тези системи и влиянието им върху околната среда. Затова поддръжниците на чистата енергетика търсят изобретателни методи, които да балансират авангардната технология и природата в парковете за възобновяема енергия. 

Виенската фотоволтаична електроцентрала Schafflerhof strasse е наела 90 овце, за да „подстрижат” 12-те хектара трева около слънчевите панели. За тази „нова” практика разказва Еuronews.

„Изобретателите” на метода смятат, че овцете ще допринесат и за възстановяването на биоразнообразието със своя естествен тор и семената и полените, които носят във вълната си. „Екологичните сенокосачки“ ще могат да пладнуват под сянката на слънчевите панели или да се подслонят под тях при дъжд, тъй като съоръженията са монтирани по-високо от обикновено.

Соларният парк Schafflerhof strasse генерира 12 гигаватчаса чиста електроенергия за 4900 виенски домакинства, избягвайки 4200 тона въглеродни емисии годишно. Това е част от плана на Виена за постигане на въглероден неутралитет до 2040 г.

Преди новата си функция теренът е бил градско сметище. Създателите на фотоволтаичния парк - Wien Energie – са подготвили почвата със специална смес от семена на местни тревисти растения, за които пък ще се грижат овцете. По време на зимния сенокос четирикраките помощници ще могат да се приютят в голяма плевня в съседство. Соларният парк е една от няколкото т. нар. агроволтаични системи в Австрия – метод, който съчетава производството на слънчева енергия със селското стопанство и оптимизира използването на земята. 

Новото агроволтаично направление се експериментира и в Колорадо, САЩ, а в много френски лозя вече се използва успешно. Грижите за земеделските култури се осъществяват с помощта на алгоритъм, който следи нуждите на растенията от вода и слънчева светлина и съобразно това регулира наклона на слънчевите панели. Създалият се под тях микроклимат предполага, че растенията ще се нуждаят от по-малко вода, а това за фермерите са икономии от напояването. Въпреки че концепцията е в ранните си етапи, се смята, че агроволтаичният модел може да увеличи печалбата на земеделските производители с 40%.

След успешен експеримент със стадо овце в парижки парк през 2013 г., практиката навлиза и в поддръжката на много обществени зелени площи

„Като пасат, те подрязват живите плетове и регулират тревните площи. За разлика от козите, които ядат всичко, овцете ядат само най-зелените части на живите плетове и ливадите. Те са градинари, но и озеленители, тъй като участват в поддържането на обществени пространства“, казват от парижката културна медия Enlarge Your Paris.

Бизнесът залага на традиционни практики, но в основата на възраждането му все пак са технологиите, макар и индиректно. През 2009 г. Google изуми мнозина, когато нае кози от компанията Living Systems Land Management, за да „окосят” тревата около базата на технологичния гигант в Калифорния.

Снимка - Facebook

Според Forbes екоуправлението на зелени площи е развиващ се сектор, като само в САЩ вече няколкостотин компании предлагат животни под наем за поддръжка на ливади и паркове.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: