Германците се пристрастиха към „соларните балкони”

Германците се пристрастиха към „соларните балкони” Снимка: newsmypower.com

Ако доскоро едно добре поддържано немско домакинство окичваше балкона си със сандъчета мушкато, цветята вече все по-често надничат зад домашни слънчеви системи

Новата все по-популярна домашна техника не само предоставя евтина електроенергия, но подхранва и самочувствието, че участвате в „зеления преход” към възобновяема енергия и давате приноса си в борбата с климатичните промени, обобщава Euronews. 

Според медията, до края на 2023 г. балконски фотоволтаици са ползвали около 400 000 германски домакинства, докато през първото тримесечие на 2024 г. се е разразил истински бум – германците са закупили и монтирали на балконите си 50 000 нови балконски соларни системи – свидетелство, че „развиваме силна соларна култура”, казват производителите.

Така след гари, магистрали, паркинги, спирки, болници, училища, университети, студентски кампуси, детски градини и всякакъв тип обществени обекти, „соларната мания” превзе и частните къщи (с опция за покривна соларна система), а след тях и апартаментите, задоволяващи се с балконския вариант.

И така, какво трябва да знаете, ако сте решили да поставите на балкона си един-два соларни панела? Преди всичко, заинтересувайте се от регулаторните норми – дали вашата държава, град, квартал или кооперация, поставят някакви условия, които трябва да изпълните. 

Като цяло в Европа засега няма подобни ограничения - с изключение на Белгия, която се опасява от намесата на нелицензирани производители на електроенергия в електропреносната мрежа - и в енергийния пазар. Спопред експерти обаче, при положение, че осигуряват средно около 10% от енергийната консумация на едно домакинство, балконските системи далеч не могат да предизвикат дори минимален дисбаланс в електроснабдяването.

При този капацитет (10% от енергийните ви нужди), двата соларни панела на балкона няма „да занулят” сметките ви за ток, а само ще ги намалят, което разбира се, не е малко. За сметка на това, техническото решение е просто - балконските системи могат да се поставят почти на всеки балкон или тераса и цялата необходима конструкция за окачването им влиза в комплекта, който решите да си купите. Ако следвате стриктно приложените указания, не е проблем да си я монтирате сами – с други думи, изцяло вие решавате как да осигурите енергийните си нужди..

Превръщайки се в привърженик на „зелената идея”, подкрепяна в ЕС, заинтересувайте се от възможните облекчения. Германското правителство например освободи индивидуалните соларни системи от ДДС, а на регионално ниво се предлагат субсидии в размер на около половината от цената им – за Берлин примерно около € 500. Така системата се изплаща за около 3 години и при „живот” от средно две десетилетия, инвестицията си струва

Уверете се, че системата, която сте избрали, не съдържа опасни вещества – например олово или „вечни химикали” (PFAS). Потърсете система с батерии за съхранение на излишната енергия - вместват между панелите и могат да подават електроенергия и след залез слънце. 

Вече се предлагат приложения, чрез които можете да следите колко електроенергия е произвела домашната ви система и каква част от консумацията ви ще покрие. Приложенията се хостват на защитени сървъри, така че не компрометират дигиталната ви сигурност. Търсенето в Германия е такова, че вече можете и да си наемете балконска соларна система.

И още нещо – дори да сте фен на движението „Направи си сам”, трябва да подходите много отговорно към монтажа на балконската ви соларна мини-електроцентрала, тъй като модулите ѝ са с тегло до 24 кг, т.е., при евентуално падане биха причинили сериозни щети. В комплекта влизат достатъчно здрави куки за окачване, въпросът е да спазите инструкциите абсолютно точно и да сте уверени в носещия капацитет на вашия балкон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: