COVID-19 показа спешната нужда от градски зелени пространства

COVID-19 показа спешната нужда от градски зелени пространства

Те биха могли да имат положително и дори терапевтично влияние върху хората.

COVID-19 се оказа едно от най-сериозните предизвикателства, пред които съвременното общество се изправя. Статистиката отчита, че почти 90% от регистрираните случаи на заболяването са съсредоточени в градовете, което ги превръща в епицентър на заразата. Пред тях стои въпросът, как да овладеят кризата и да успеят да възвърнат позицията си на устойчиви и безопасни жизнени центрове. В тези условия от голямо значение е достъпът до паркове и природни пространства в големите градове, показват множество проучвания.
 

По време на пика на пандемията обществените паркове и зелени площи в множество градове в целия свят бяха затворени поради невъзможността да се осигури социална дистанция и опасенията, че заразата ще се разпространи. Наложените ограничения обаче имаха по-скоро негативен ефект, установяват проучванията. Възможността на хората да имат достъп до зелени площи, детски площадки и открити зелени пешеходни алеи се оказа подценена. Карантината и липсата на достъп до паркове и градини увеличава стреса, което понижава възможността на организма да се бори с вируса.

Психолозите са установили, че дори самото гледане на живата природа може да подобри настроението, да понижи тревожността и да създаде чувство за сигурност и спокойствие. Доказано е, че прекарването на времето сред природата почти веднага подобрява емоционалното ни състояние, което оказва благотворно влияние и върху физическото ни здраве. Установена е също така зависимост между контакта с природата и проявите на щедрост, стремежа към сътрудничество и полезност.

Оказва се, че любовта към природата е вродена и човек не може да избяга от нея – търсенето ѝ е универсален аспект в нашия живот. Колкото и да са ограничени възможностите ни да общуваме с природата в големия град, когато я намерим, тя винаги привлича интереса ни, прави проблемите по-лесно решими и ни дава усещане за щастие и мир.

Всички тези констатации придобиват голямо значение в условията на пандемия, когато здравето на всеки е потенциално застрашено. Градските паркове, дори и малките квартални градинки биха могли да имат положително и дори терапевтично влияние върху хората.

С оглед на дългосрочната прогноза за запазване на социалната дистанция и ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, специалистите предлагат да се разработят прости и евтини стратегии за осигуряване на достъп до градските зелени пространства. Парковете трябва да останат отворени, подчертават учените и съветват властите да намерят начин да увеличат достъпа до тях, вместо да го ограничават. Колкото по-зелени са градовете, толкова по-щастливи и здрави ще са жителите им, твърдят те.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: