Протести белязаха уикенда в Европа

Протести белязаха уикенда в Европа Снимка: ahram.org.eg

В Испания и Полша протестират фермерите, в Словакия демонстранти защитават независимостта на медиите

Десетки трактори и стотици фермери изпълниха улиците на Мадрид в неделя. Фермерите негодуват срещу тежката бюрокрация, с която е обвързано производството им и най-вече срещу „Зеления преход” на ЕС, който поставя европейското селско стопанство в неконкурентоспособна позиция, за сметка на евтин внос от страни извън ЕС, неспазващи европейските екологични норми.

Разгневени от същите проблеми, в неделя полските фермери започнаха да блокират границата с Германия, където планират да останат поне четири дни, съобщава Eurionews.

Polish farmers block key road into Germany - RTHK
 Напълно блокирана е магистралата между Варшава и Берлин, снимка - news.rthk.hk

 Напълно блокирана е магистралата между Варшава и Берлин, по която на ден минават средно 17 000 камиона. Наблюдатели отбелязват, че европейските фермери очевидно не се доверяват на обещанията на Европейската комисия да преосмисли селскостопанската си политика.

През уикенда улиците на Братислава се изпълниха с демонстранти, които протестираха срещу опитите на управляващата лява коалиция да постави под контрол държавните медии, и по-специално националната обществена Радио и телевизия на Словакия (RTVS).

Slovakia Protest | World | reflector.com
Братислава: хиляди протестират срещу ремонта на RTVS, снимка - reflector.com

Реформите предвиждат преименуването на RTVS на STaR (Словашка телевизия и радио), плюс уволнението на по-голямата част от висшето ръководство, включително шефът на канала, пише Eurionews. Заместникът му ще бъде назначен от съвет, съставен от квоти на Министерството на културата и парламента, където управляващата коалиция има мнозинство.

Според протестиращите това е пряко нарушение на Европейския закон за свободата на медиите от 2022 г., който изисква прозрачно и безпристрастно назначаване на ръководствата на обществените радио и телевизионни оператори и ясно забранява уволняването на вече назначени ръководни фигури преди края на мандата им.

Декларация срещу реформата ка подписали над 600 служители на RTVS. Според „Прогресивна Словакия”, една от опозиционните партии, които инициираха протестите,  с така планираните реформи Словакия тръгва по пътя на Унгария или дори Беларус

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: