Учени създадоха нов вид двустранни слънчеви панели

Учени създадоха нов вид двустранни слънчеви панели

На базата на въглеродни нанотръбички

Екип от изследователи разработи нов вид двустранни слънчеви панели, използвайки въглеродни нанотръбички в качеството на електроди отпред и отзад. 

Изследването е публикувано в списание Nature Communications, а в екипа участват учени от Университета в Съри, Университета в Кеймбридж, Китайската академия на науките, Университета Сидиан и Университета в Джънджоу.

Д-р Джин Джанг, изследовател в Института за съвременни технологии в Съри, отбелязва, че създадените панели са в състояние да събират слънчевата светлина от двете страни, което им позволява да генерират повече енергия и да бъдат по-малко зависими от ъгъла на падане на светлината.

Панелите могат да генерират повече от 36 мегавата на квадратен сантиметър, а задният панел произвежда почти 97% енергия, като предния. Това е сравнимо със 75% -95% за повечето двустранни панели, предлагани на пазара. Професор Рави Силва, директор на Института за съвременни технологии, отбелязва, че тези панели могат да бъдат ключът към по-достъпната слънчева енергия, необходима за декарбонизиране на света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: