Как изменението на климата влияе на френските вина

Как изменението на климата влияе на френските вина Снимка: lifeglobe.net

Може ли глобалното изменение на климата да сложи край на вековната винарска промишленост във Франция? Въздействието върху лозята днес може и да не е катастрофално, но ново изследване предполага, че изменението на климата определено оказва влияние върху производството на френските вина, пише руският интернет сайт lifeglobe.net. 

„Винарската промишленост е тясно свързана с изменението на климата", казва водещият автор на изследването Бенджамин Кук, учен-климатолог от обсерваторията на Земята „Ламонт-Дохърти" къмКолумбийския университет и Института за космически изследвания „Годард" на НАСА. Учените се фокусират върху Франция, тъй като там произвеждат вино от векове и съхраняват записи отпреди 400 години.

Създаването на добро вино се влияе от много фактори: от сорта грозде и почвата до микроклимата и надморската височина на лозето. Това понятие се нарича тероар на виното.

Във Франция идеята за тероарите в крайна сметка води до появата през 1935 г. на системата Appellation d 'Origine Controlee (през 2012 г. тя е заменена с Appellation d' Origine Protegee) - френска система за сертифициране, която определя географските региони и регулира такива селскостопански продукти като виното.

Климатът във всеки тероар варира значително. Записите показват, че в по-голямата част от територията на Франция най-добри реколти е имало тогава, когато има много пролетни дъждове, горещо лято и засушаване в края на сезона, което способства за по-бързото плодоносене на лозите и узряването на гроздето.

Винопроизводството е един от крайъгълните камъни на френската икономика. През 2014 г. във Франция са произведени 4,6 милиарда литра вино, което е с 12% повече от 2013 г. Всяка година винарските региони на Франция се посещават от над 10 милиона души. Така че не е изненадващо, че французите смятат винопроизводството за свещена част от своето наследство.

Кук и съавторът на изследването Елизабет Волкович, еколог от Харвардския университет, анализират данните за климата, реконструкциите на температурата, валежите и влажността на почвата, както и записите за лозята, датиращи от XVII век. „Открихме, че лозарите са събрали реколтата средно 10 дни по-рано", казва Кук. „И по-качествените вина са свързани с по-ранните дати на прибиране на реколтата в този регион и тази зависимост все още продължава."

През XX век климатът на Франция се затопля с около 1,5 градуса по Целзий и този процес продължава. До 80-те години на миналия век климатът на страната е твърде хладен, за да осигури ранна реколта без допълнителната топлина, причинена от засушаването в края на сезона. Но днес всичко се променя. „Днес лозарите събират ранни реколти без засушавания в края на сезона", казва Кук. „Не е ясно какво ще означава това в дългосрочен план, но това е ясен сигнал за изменението на климата."

„През 2003 г., когато в Западна Европа е регистрирана рекордна горещина, е зафиксирана най-ранната реколта във Франция. Произведените вина би трябвало да бъдат с изключително качество, но всичко се оказа точно обратното. Струва си да се отбележи, че години като 2003-та са това, което очакваме през следващите десетилетия с изменението на климата", казва Кук.

Ще можем ли един ден да видим френските лозари да започнат да напояват лозята си? Сигурно. Ще можем ли някога да видим района на Бургундия без пино ноар или Бордо без каберне? Вероятно. Проучване от 2013 г. прогнозира, че до 2050 г. две трети от днешните винарски райони може да имат климат, който не е подходящ за отглежданото на сорта грозде на тази територия.

Ще бъде ли принудена Франция да започне да отглежда сортове грозде, адаптирани към по-горещи и сухи условия? Все още няма еднозначен отговор. „Нашето изследване окончателно показва, че изменението на климата оказва влияние и това може да затрудни отглеждането на грозде в определени части на определени региони", казват авторите на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: