ЕС втвърди позицията си за вноса на украинска селскостопанска продукция

ЕС втвърди позицията си за вноса на украинска селскостопанска продукция Снимка: socialistsanddemocrats.eu

В сряда вечер страните членки сключиха решаващо споразумение за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г., но при нови условия, далеч от обещаната солидарност с воюващата страна

Действащият досега „специален режим” е разширен с повече предпазни мерки за т. нар. „чувствителни продукти“: птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, царевица, жито и мед, които ще се обмитяват, ако обемът на износа им надвиши средните експортни обеми от миналите три години.

Освен това сделката ще улесни държавите-членки да прилагат „оздравителни мерки“ в случай на „пазарни сътресения” - неясен термин, който отваря вратата за забрани на национално ниво. Като цяло се изчислява, че от корекциите Киев ще губи около € 330 милиона годишно.

Затягането на разпоредбите е отговор на фермерските протести в цяла Европа, някои от които обвиниха Украйна в нечестна конкуренция. Съпротивата срещу евтиния украински внос първоначално дойде от Полша, Унгария и Словакия, но недоволството постепенно се разпространи във Франция, която в крайна сметка зае ограничителна позиция в дебата. Италия и Австрия също промениха становищата си, подкрепяйки Полша, докато Германия, Нидерландия, балтийските и други държави се противопоставиха на затягането.

Дебатът сигна до задънена улица, но Белгия като настоящ ротационен председател на Европейския съвет, представи в сряда сутринта нов компромисен текст, който проправи пътя към крайния вариант на споразумението. 

„Посланиците се споразумяха за нов компромис за разширяване на търговските мерки за Украйна, осигурявайки балансиран подход между подкрепата за Украйна и защитата на селскостопанските пазари на ЕС“, обявиха от Европейския съвет, добавяйки, че текстът ще бъде представен на Европейския парламент за „бърза“ резолюция, което не изключва нова изненада в последния момент.

Ако в крайна сметка споразумението бъде одобрено, то ще бъде последно разширяване на свободната търговия, тъй като миналата седмица лидерите на страните от  ЕС възложиха на Европейската комисия да „подготви решение в рамките на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: