Затворници в Индия не искат да излязат на свобода заради COVID-19

Затворници в Индия не искат да излязат на свобода заради COVID-19 Снимка: India Today

Преди това такова нещо никога не се е случвало в световната практика - затворници да отказват условно освобождаване

Те дори са написали писма до властите с молба да изтърпят докрай присъдите си. Това се е случило в девет затвора в щата Утар Прадеш. 21 затворници са отказали да бъдат освободени условно, съобщава India Today.

Причината за отказа да излязат на свобода е пандемията от  коронавируса. Затворниците са доволни и от условията, в които живеят: имат покрив над главите си, храна и дрехи. Освен това в затворите се извършват медицински прегледи. На улицата те ще трябва отново да се борят за живота си, което означава, че мнозина ще започнат отново да нарушават закона, за да се изхранват.

Повече от 2200 затворници в Индия са били освободени условно. Още 9200 души са освободени под гаранция. Администрациите на затворите са позволили на всички, които искат да останат, „да изтърпят присъдите си“. Властите коментират това по следния начин - всяко мнение, изразено в официална писмена форма, трябва да бъде уважено.

Общо през 2020 г. в Утар Прадеш са освободени над 11 000 затворници. Това решение е взето от съда поради COVUD-19. Искането за оставане в затвора е първият безпрецедентен случай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: