Съпругата на вирусолог от Ухан е починала от коронавирус месеци преди пандемията

Съпругата на вирусолог от Ухан е починала от коронавирус месеци преди пандемията Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30 май 2021 г.

По света:

Съпругата на един от служителите в Института по вирусология в Ухан е починала от коронавирус няколко месеца преди началото на глобалната пандемия, съобщава Daily Caller, позовавайки се на бившия служител на Държавния департамент на САЩ Дейвид Ашър.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 169,1 милиона души, от които над 3,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 169,9 милиона души са се заразили в света, над 3,5 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити над 33,2 милиона заразени. На второ място е Индия (27,8 милиона), следвана от Бразилия (16,4 милиона).

Властите в град Гуанджоу в Южен Китай забраниха на жителите на няколко улици да напускат домовете си поради появата на огнище на коронавирус.

На 29 май в Индия са заразени с коронавирус 173,7 хиляди души, това е минимално увеличение през последните 45 дни.

Британските разузнавателни служби преразгледаха версията за произхода на вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирусна инфекция, съобщава The Sunday Times. Първоначално те смятаха за малко вероятно вирусът да има лабораторен произход, но сега изтичането му от лабораторията се счита за правдоподобна версия.

Гърция удължи ограниченията за влизане в страната до 7 юни. Остават в сила същите изисквания за здравен статус на туристите. За пътуване с ферибот до островите също се изисква отрицателен тест за коронавирус. Не се променят условията за влизане на граждани на Европейския съюз, които трябва на границата да представят сертификат за ваксиниране или отрицателен ПСР тест.

У нас:

По настояване на здравния министър Стойчо Кацаров „Информационно обслужване" премахва изискването за квалифициран електронен подпис за изпечатване на ваксинационен сертификат от сайта на националната здравно-информационна система. Това съобщи самият министър в предаването „Неделя 150" на програма „Хоризонт" на БНР. Кацаров не каза кога точно се въвежда облекчението.

Необходимите данни за сваляне на сертификат без е-подпис ще са номерът на поставената ваксина (от картончето, което човек получава от ваксинационния кабинет), ЕГН и номерът на личната карта, обясни той.

115 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 7850 теста. Това показват данните на Единния информационен портал.

Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 418 221 души. От тях активните случаи са 20 205.


В болница остават 3197 пациенти, 364 от тях – в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 380 359. От тях 105 са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите се увеличават с 5 – общо 17 657 вече са жертвите на болестта у нас. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: