"Конвоят на свободата" в Канада обещава да издържи до края

"Конвоят на свободата" в Канада обещава да издържи до края Снимка: Стоп кадър Еuronews

В Канада вече четвърта седмица масовите протести срещу принудителната ваксинация срещу коронавирус и санитарните ограничения не стихват

В Канада вече четвърта седмица масовите протести срещу принудителната ваксинация срещу коронавирус и санитарните ограничения не стихват, съобщава Еuronews. 

Един от най-значимите изпълнения на така наречения "Конвой на свободата" стана мостът Амбасадор на границата със САЩ. Подобно на някои други пътни съоръжения, той бе блокиран от тежки камиони, но Върховният съд постанови под заплаха от конфискация да премахне техниката от един от най-натоварените транспортни маршрути. Мостът Амбасадор осигурява една четвърт от общата търговия между САЩ и Канада.

В Отава протестиращите счупиха загражденията около Националния военен мемориал - правителството заяви, че демонстрантите използват паметника като тоалетна, така че преминаването през централния площад "Конфедерация" бе затворено. По изчисления на полицията, най-малко 4 000 души са се събрали пред сградата на парламента в събота вечер.

Поради протестното движение в Отава и канадската провинция Онтарио е обявено извънредно положение. Представители на властите призовават участниците и поддръжниците на "Конвоя на свободата" да прекратят блокадата на ключовите магистрали. Тези акции бяха осъдени от редица синдикати.

Някои активисти заявяват, че нямат намерение да прекратят протестите до пълното премахване на санитарните ограничения, които смятат за нарушение на основните права и свободи на гражданите. Причината за протестите беше въвеждането на карантина за неваксинираните шофьори на камиони, пристигащи от САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: