Да си купиш Twitter: "Отровното хапче" за Илон Мъск

Да си купиш Twitter: "Отровното хапче" за Илон Мъск Снимка: Twitter

Според мултимилиардера политическата цензура в Twitter "подкопава принципите на демокрацията" и той е готов да поеме контрола върху нея

Самата социална мрежа възнамерява да се защити от опита за поглъщане: след като милиардерът Илон Мъск предложи да изкупи 100% от акциите на социалната мрежа, бордът на директорите предостави допълнителни права на акционерите при продажба на активи.

   Благодарение на маневрата, наречена "отровното хапче", покупката на компанията ще му струва много повече. Това не означава, че Twitter се отказва изцяло от сделката, но този ход поставя компанията в изгодна позиция и може да принуди Мъск да преразгледа предложението си, въпреки твърденията, че крайната му цена е 54,20 долара за акция. Мъск често сменя позицията си, така че има какво повече да предложи.

Пол Харлоф
Анализатор на световните пазари, Асошиейтед прес

Делът на създателя на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla в капитала на социалната мрежа е 9,2%. Той е готов да придобие фирмата, която се оценява на 37 милиарда долара,  за 43 милиарда долара.

Анализаторът от Wedbush Дан Айвс посочва, че мотивацията на милиардера е свързана с неговите философски и политически нагласи:  "За много наблюдатели се случва нещо наистина историческо. Все едно да влезеш в "Зоната на здрача" в едноименния сериал. Искам да кажа, че тази година никой не залага на Мъск. Но ето, че най-богатият човек на планетата реши да се бори с цензурата в интернет. За да направи това, той трябва да стане едноличен собственик на Twitter."

Преди няколко седмици Мъск попита своята армия от последователи (повече от 81 милиона) дали смятат, че Twitter се придържа към принципите на свободата на словото и демокрацията, 70,4% отговориха отрицателно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: