"Няма да се откажем!": френската "Колона на свободата" се отправя към Брюксел

"Няма да се откажем!": френската "Колона на свободата" се отправя към Брюксел Снимка: Стоп кадър Еuronews

97 души демонстранти са задържани, на 513 са съставени протоколи

Почивка в предградията на Лил си направиха участниците във френската "Колона на свободата" по пътя от Париж до Брюксел. 1300 автомобила от различни части на страната пренощуваха в паркинг на супермаркета във Фаш Тюменил, близо до границата с Белгия. Снощи преди лягане те проведоха малък митинг, скандирайки "Свобода!"и" Ние няма да се откажем!" За това съобщава изданието Еuronews.

Въпреки забраната на белгийски власти за провеждане на манифестации в Брюксел днес, участниците в "Колоните на свободата", които са против санитарните пропуски и другите ограничения на индивидуалната свобода, са решени да достигнат до единна Европа.

«Нашият план е да посетим един по един всички европейски институции, защото това се случва на общоевропейско ниво. Виждаме, че едно и също нещо се случва в почти всички страни. Нашето намерение е да вървим напред. Не знаем колко далеч ще стигнем, но продължаваме напред и правим така, че гласът ни да бъде чут, защото не можем да го направим по друг начин", споделя Сандрин, участничка в "Колоната на свободата" от Лион.

В петък вечер 3000 автомобила са пристигнали в Париж, според френското Министерство на вътрешните работи. В събота сто от тях успяха да пробият в Шанз-Елизе.

Властите в столицата изведоха на улиците 7,5 хиляди полицаи, които разпръснаха участниците в неразрешената манифестация със сълзотворен газ. 97 души са задържани, на 513 са съставени протоколи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: