Връща ли си Европа свободата, отнета от коронавируса

Връща ли си Европа свободата, отнета от коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

Германските власти обявиха планове до 20 март да се премахнат повечето от ограниченията, наложени в страната във връзка с епидемията от коронавирус

Това решение съвпадна с подобни действия на съседните Австрия и Швейцария. Триетапният план беше одобрен от федералния канцлер Олаф Шолц и главите на 16-те федерални провинции, тъй като броят на заразените в Германия започна да намалява.

Това дава основание за оптимистични прогнози и премахването на голяма част от сегашните ограничения в Германия на три етапа преди началото на пролетта“, каза Шолц и добави, че „пикът вероятно вече е достигнат“.

Австрийското правителство заяви в сряда, че планира да премахне повечето ограничения за борба с коронавируса от 5 март, въпреки че носенето на маски ще остане задължително на някои места. Така че вече няма да има определен час на затваряне за ресторанти, нощните клубове ще могат да се отварят отново и „зелен паспорт“ вече няма да е необходим за посещение на обществени места.

Гледайки напред, виждаме възможност, много внимателно, но решително, стъпка по стъпка, да си върнем свободата, която вирусът ни отне“, каза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Швейцарските власти решиха да премахнат повечето санитарни ограничения от четвъртък, тъй като рекордният процент на заразяване, причинен от варианта омикрон, не доведе до пик на хоспитализациите.

Достъпът до магазини, ресторанти, културни институции и събития отново ще бъде възможен без маска или COVID-сертификат.

Заболяването вече е по-леко. Болниците вече не са застрашени от претоварване, но със сигурност COVID все още причинява много страдания, ние също разбираме това. И въпреки че все още знаем малко за дългосрочните последици, пандемията вече не внушава този ужас, с който започна“, каза швейцарският здравен министър Ален Берсет.

Отпада и задължителното носене на маски на работното място, а влизащите в Швейцария вече няма да трябва да представят сертификат за ваксинация, минало заболяване или отрицателен резултат от теста за коронавирус, съобщи Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: