В Белгия затворниците ще могат да изтърпяват присъдите си "дистанционно"

В Белгия затворниците ще могат да изтърпяват присъдите си "дистанционно" Снимка: https://pixabay.com/

Заради пренаселеността на затворите белгийските власти решиха да пускат затворниците у дома - един месец затвор може да се редува с месец домашен арест

В опит да се справи с пренаселеността на затворите, Белгия позволява на някои затворници да редуват един месец зад решетките и един месец под домашен арест.

Броят на лишените от свобода надхвърля капацитета на пенитенциарните институции в страната. В Белгия на 10 700 затворнически легла се падат 12 300 затворници. Синдикатите на надзорниците дори заплашват със стачка.

Критиците казват, че ситуацията се дължи на нови политики, които налагат сурови присъди затвор за по-леки престъпления.

Денис Боске, адвокат по наказателни дела: „През последните три години всички казват, че въвеждането или изпълнението на кратки присъди ще предизвика цунами от затворници, които ще се влеят в затворите, и че тези затвори няма да могат да управляват или да настаняват тях, нито по отношение на човечността, нито по отношение на персонала, нито по отношение на инфраструктурата."

Изтърпяване на присъди у дома не се предвижда за осъдени за тероризъм или сексуални престъпления, както и за затворници с присъда над 10 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: