Папа Франциск приветства художници и затворнички на Венецианското биенале

Папа Франциск приветства художници и затворнички на Венецианското биенале Снимка: Euronews

Главата на римокатолическата църква пътува до Венеция, за да види павилиона на Светия престол на арт-изложението

Ватиканът избра да разположи експозицията си в женския затвор във Венеция, като се договори с италианското министерство на правосъдието затворничките да работят заедно с участващите художници, пише Еuronews. Резултатът е мултимедийна изложба „С моите очи“, до която се допускат посетители само с предварителна резервация и при строги условия за сигурност.

Въпреки това, павилионът на Ватикана превърна манастира-затвор в една от най-посещаваните атракции на тазгодишното биенале – и с право, тъй като заедно с очаквания традиционализъм, експозицията не е лишена от авангардни решения. Влизайки, посетителите се изправят пред стенопис наречен „Баща”. Творбата на на Маурицио Кателан изобразява два гигантски мръсни крака, припомняйки ритуала на Велики четвъртък, когато папата мие краката на затвоници. 

Обръщайки се към обитателките на Венецианския затвор, папата отбеляза: „Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани – в това число и аз. Нека да вярваме, че всички можем да получим изцеление и да бъдем простени – защото прошката ще донесе прераждането”.

Затворничките дариха папа Франциск с продукти, произведени в затворническите работилници и нова бяла шапка, която понтификът веднага сложи. След това Франциск се отправи с лодка към емблематичната венецианска базилика Санта Мария дела Салюте, за да се срещне с млади хора и в количка за голф продължи по временен понтонен мост през Канале Гранде до Пиаца Сан Марко, където ще отслужи литургия край грандиозната византийска базилика.

Шеметната венецианска визита на Франциск е едно от все по-редките излизания на 87-годишния папа, чиято подвижност е затруднена от здравословни проблеми. Хроникьори смятат, че след като се отказа от пътувания  в чужбина през годината, Франциск е упражнил първото от множеството си планирани еднодневни визити, започайки от Венеция –задъхваща се под ударите на покачващите се морски нива и прекомерния туризъм, който въпреки опитите на местните власти, не може да се ограничи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: