Проучване: 43% от българите не желаят да се ваксинират срещу Covid-19

Проучване: 43% от българите не желаят да се ваксинират срещу Covid-19

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, не променя степента на доверие във ваксините

Срещу Covid-19 не биха се ваксинирали 43% от българите, сочи проучване на социологическа агенция „Тренд“, изготвено по поръчка на в. „24 часа“. Проучването е реализирано от 12 до 19 януари 2021 г., като чрез интервюта "лице в лице" са анкетирани 1008 души на възраст над 18 г. 

Според данните от проучването, само 28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу коронавирус. Това прави над милион и половина българи, или всеки трети. Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) и на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.  

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини за нежеланието на хората да се ваксинират. Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу Covid-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните, докато 38% заявяват, че за тях това не поражда доверие. 

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин (33%). Отново по-голям дял се отчита при скептиците – за 51% това не създава повече доверие, а 16% не могат да преценят. 

Част от анкетираните (42%) са на мнение, че с появата на ваксината срещу Covid-19 навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение. Всеки пети одобрява идеята неваксинираните да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината анкетирани (57%) обаче не одобряват тази идея. 

За 65% от анкетираните основен източник на информация за ваксините остават медиите. 27% разчитат на експертна информация, също толкова - на информация от личните лекари. Социалните мрежи остават източник на достоверни познания за 28%, други 38% предпочитат да се информират от близки и познати. А тези, които не се затрудняват да търсят информация, са 11%. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: