Недоверието към ваксините - втора пандемия

Недоверието към ваксините - втора пандемия

Франческо Рока заяви, че „за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемия от недоверие".

Франческо Рока, ръководител на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с „фалшивите новини“ за ваксините срещу COVID-19. Според най-голямата в света хуманитарна мрежа те са се превърнали във „втора пандемия“, предаде БТА. 

На виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН Рока заяви, че „за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемия от недоверие“, съобщи Асошиейтед прес. Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението, като провеждат разяснителни кампании за важността на ваксинирането. 

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава „нарастващо колебание към ваксините като цяло и към ваксината срещу COVID в частност“. Той припомни за проучване на университета „Джонс Хопкинс“ в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври. 
В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто. 

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само „западен феномен“. По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила. „В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити“, посочи Франческо Рока. 
Той каза, че за негова изненада някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10% от участниците в проучването не се знаели за съществуването на COVID-19. 

Най-голямото досега глобално проучване на доверието във ваксините, публикувано в медицинското списание Lancet, показва очевидни връзки между политическата нестабилност, дезинформацията и нивата на доверие в безопасността на ваксините.  

СЗО също определя колебливостта по отношение на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за здравето в световен мащаб. Организацията отбелязва, че намаляващите нива на имунизационен обхват са довели до нови огнища на предотвратими заболявания като полиомиелит (детски паралич) и морбили през последните години. 

Изследване, изготвено от Световната здравна организация (СЗО) в България, показа, че едва половината (51%) от анкетираните са заявили, че са донякъде или напълно съгласни с това да си поставят ваксина срещу COVID-19, когато тя бъде достъпна. 37% от населението у нас не възнамерява да се ваксинира. Това съобщи пред bTV д-р Михаил Околийски от представителството на СЗО у нас. Основният фактор, от който зависи желанието на анкетираните да се ваксинират, е свързан с доказателства за нейната дългосрочна безопасност, както и евентуалната й препоръка от медицинско лице, сочат анализите на организацията. 73% от хората смятат, че пандемията е сериозна или донякъде „раздухвана“ от медиите, като изследователите установяват, че това е по-характерно за младите хора и за тези, които нямат доверие в правителството. 

Данните от анкетата на СЗО за България показват още, че от юли насам се е увеличило конспиративното мислене сред населението. Сериозен възход бележи вярването, че тайни организации оказват сериозно влияние на политическите решения, много от събитията по света остават тайна. Остава висок делът на хора, които вярват, че на пръв поглед несвързаните събития имат общо и са плод на тайни активности, както и че политиците често не споделят истинските си мотиви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: