Стресът изпраща вредни ензими към мозъка

Стресът изпраща вредни ензими към мозъка Снимка: nutraingredients.com

Швейцарски учени установиха, че в стресови ситуации имунните клетки насочват към мозъка вредни ензими, които влияят на определени неврони, свързани с поведението

При опити с мишки учените са установили, че опитните животинки се затварят в себе си и избягват всякакви контакти. Според прес-съобщение на Цюрихския университет (UZH), публикувано вчера, тази новооткрита връзка между тялото и ума при психични заболявания, свързани със стреса, може да доведе до нови лечения за депресия.

В проучването, публикувано също вчера в специализираното списание Nature, ръководеният от UZH изследователски екип показва, че кръвта на стресирани мишки съдържа по-високи нива на ензима MMP8.

„Наблюдавахме същата промяна при пациенти, страдащи от депресия“, казва в прес-съобщението на UZH Флурин Катомас, водещият автор на изследването. Според него това показва, че резултатите са от значение и за хората.

При мишките учените са установили също, че в случай на стрес към мозъка мигрират повече моноцити – по-специално към областта на центъра за възнаграждение. Моноцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки и са част от имунната система. Именно те произвеждат ензима MMP8.

Потискайки действието на гена MMP8 при част от лабораторните животни, учените установили, че те не променят поведението си при стрес, което доказва, че причината за поведенческата промяна при останалите действително е ензимът MMP8. 

Като част от предстоящите изследвания върху хора, учените сега искат да научат повече за взаимодействието между мозъка, имунната система и психиката. Но все още са необходими много повече проучвания, преди тези резултати да могат да се приложат в клиничната практика, се казва в съобщението на UZH.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: