Голяма експлозия причинява изригването на „фонтани от диаманти“ от земната кора

Голяма експлозия причинява изригването на „фонтани от диаманти“ от земната кора

Природата постоянно ни изненадва

Ново изследване предполага, че „фонтани от диаманти“ могат да бъдат изпратени към повърхността на Земята като част от голямо геоложко събитие. Суперконтинентите, които се разпадат, могат да ги изхвърлят от дълбоко в ядрото на Земята, според изследване, проведено от Томас Гернън, професор по науки за Земята и климата в Университета на Саутхемптън.

Диамантите се образуват на около 150 километра под краката ни и се изстрелват нагоре от кимберлитни изригвания, които могат да се движат със скорост до 133 километра в час и да създадат огромни експлозии на повърхността, се казва в изследване, публикувано в Nature.

Гернън и неговият екип разглеждат тези кимбърлити и изследването им установява, че изригванията се случват около 22 милиона до 30 милиона години след като плочите започнат да се разпадат. Един от случаите, посочени в изследването, е от преди около 25 милиона години, след като суперконтинентът Гондвана започва да се разпада в днешна Африка и Южна Америка.

Раздалечаването на плочите води до смесване на скали от горната мантия и долната кора и движението им едни срещу други, което причинява нестабилност и в крайна сметка води до изригвания.

Водисъщо до комбиниране на скали, вода и въглероден диоксид с минерали като диаманти, които се смесват заедно, за да създадат експлозивни удари към повърхността на Земята. Изследователите се надяват, че тяхната работа може да помогне в търсенето на неизследвани находища на диаманти.

Диамантите са били в основата на континентите в продължение на стотици милиони или дори милиарди години. Трябва да има някакъв стимул, който просто да ги задвижи внезапно, защото тези изригвания са наистина мощни, наистина експлозивни.“, казва Гернън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: