ЕК не иска да разкрие договорите с производителите на ваксини

ЕК не иска да разкрие договорите с производителите на ваксини Снимка: pixabay

През лятото държавите-членки на ЕС възложиха на Европейската комисия да подготви договори за доставка на ваксини. Подписани бяха споразумения с Biontech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Curevac, Johnson & Johnson и Sanofi.

При това Европейската комисия не публикува подробности от договорите, по-специално цените на ваксините и мерките за отговорност в случай на странични ефекти, позовавайки се на разпоредбите за поверителност, информира Deutsche Welle.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес, по време на изслушване в комисията по бюджетен контрол на ЕП, подчерта, че разкриването на поверителна информация относно договорите за закупуване на ваксини в момента "ще подкопае текущите преговори с компаниите"

"Не можем едностранно да решим дали да разкрием такава поверителна информация като цените по тези договори," каза Кириакидес.

Според нея преговорите все още не са приключили и "трябва да запазим възможно най-силна позиция".

Тези думи предизвикаха остра критика от някои евродепутати. Моника Холмайер (ЕНП) подчерта, че парламентът е длъжен да проучи дали Европейската комисия харчи средства адекватно.

Европейската комисия е упреквана и за това, че е поръчала твърде малко ваксини от производителите Pfizer/Biontech и Moderna, чиито препарати вече са одобрени за употреба в ЕС.

Кириакидес обаче отхвърли обвинението, като отбеляза, че през юни и по време на преговорите до ноември "никой не е могъл да знае коя ваксина е най-перспективна".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: