Монблан е станал по-нисък с повече от два метра

Монблан е станал по-нисък с повече от два метра Снимка: outside.fr

Измерванията сочат, че най-високият връх в Европа е 4 805,59 м, т.е. с 2,22 м по-малко от 2021 г.

За новите данни съобщиха днес геодезисти от френския департамент Горна Савоя. Спадът може да се дължи на промени във валежите през лятото – явление, вече наблюдавано в миналото, каза на пресконференция в Шамони ръководителят на геодезическата камара на Горна Савоя Жан дьо Гаре. Предположенията му са, че след две години е много вероятно Мнблан отново „да порасне”, отбелязва AFP.

От 2001 г. насам, геодезистите измерват скалистия връх на всеки две години, с надеждата да съберат информация за въздействието на климатичните промени върху Алпите. Дебелата покривка от лед и сняг на Монблан очевидно варира от година на година, в зависимост както от валежите, така и от темпертурите и ветровете на континента. 

„Научихме много от тези измерителни кампании: знаем, че върхът постоянно се променя по височина и позиция, като промените засега са до пет метра“, обясни дьо Гаре и допълни: „ние събираме данните за бъдещите поколения, не сме тук, за да ги интерпретираме, оставяме това на учените“.

Измерителната акция е проведена в средата на септември. Екип от 20 души са изкачили Монблан и разделени на осем групи, в продължение на няколко дни са провели измерванията, използвйки високотехнологични инструменти, включително за първи път и дрон. 

Височината на Монблан е била 4808,72 м през 2017 г., 4808,73 м през 2015 и 4810,02 м през 2013, но географските и туристически източници обикновено сочат 4809 м. Под величествения връх минава 11.6 км шосеен тунел, който свързва Франция и Италия. Двете страни все още спорят дали Монблан е на френска територия, или бележи френско-италианската граница.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: