Туристическа подводница изчезна в Атлантическия океан (обновена)

Туристическа подводница изчезна в Атлантическия океан (обновена) Снимка: OceanGate Expedition

Сигналът ѝ се е загубил около час и 45 минути след спускането ѝ във водата в неделя сутринта

От туристическата компания OceanGate, собственик на изчезналия плавателен съд, казват, че проучват  всички възможности за спасяването на петимата души на борда. Билет за осемдневното пътуване струва $ 250 000, като целта е подводницата „Титан” да се спусне на 3 800 м дълбочина, до останките на легендарния „Титаник”.

В спасителната операция участват американски правителствени агенции, военноморските сили на САЩ и Канада и търговски дълбоководни компании, снабдени с два самолета, два кораба, подводница и сонарни буйове, но районът на гмуркането е отдалечен и това затруднява спасителните операции. 

Според висш военноморски офицер, от понеделник следобед пътниците и екипажът разполагат с кислород за период от 70 до 96 часа. От бреговата охрана на САЩ казват, че „приемат случая лично” и правят всичко възможно, за да открият и спасят хората от подводницата.

Единственият потвърден участник в пътуването е 59-годишният британски бизнесмен милиардер Хамиш Хардинг, президент на Action Aviation, международна компания в сферата на бизнес-авиацията с централа в Дубай. Самият Хардинг е споделил през уикенда в социалните мрежи, че е „горд най-накрая да обяви”, че ще се спусне до останките на „Титаник”.

Според Irish Times, един от членовете на екипажа – ирландският учен Рори Голдън е направил връзка в социална медия, съобщавайки, че всички на борда са добре и очакват спасителите, но това съобщение не беше потвърдено. Други предполагаеми пътници са Шахдада Дауд, един от най-богатите пакистанци и сина му Сюлейман, Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate и 73-годишният френски изследовател Пол-Анри Наржоле, за когото Хардинг е съобщил преди пътуването. 

Майк Райс, писател и продуцент, който е пътувал с „Титан” миналата година, каза пред ВВС, че за да се качат на подводницата, пътешествениците подписват изключително сериозно предупреждение-договор за рисковете, така че според него всички на борда са подготвени и не отиват във ваканция и не търсят силни усещания – това са учени, изследователи, които искат да видят нещо”. 

Друг с опит на "Титан" от миналата година е репортер на CBS, който каза пред ВВС, че подводницата по никакъв начин не може да се отвори отвътре, дори ако изплува на повърхността, където трябва да я отвори специален екип.

Голяма колкото камион, подводницата „Титан” е изработена от въглеродни влакна и тежи  10 432 кг. Маршрутът ѝ до „Титаник” и обратно продължава около 8 часа. Може да се спусне на дълбочина до 4 000 м, а скоростта ѝ достига до 3.5 мили в час. При предишно спускане, от "Титан" са направени едни от най-подробните триизмерни снимки на "Титаник". Подводницата се използва и за проучвания, събиране на данни, заснемане на филми и дълбоководно тестване на хардуер и софтуер. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: