Защити дома си в пет лесни стъпки

Защити дома си в пет лесни стъпки Снимка: Pixabay

Застрахователен компас: какво да правим, когато пострада домът ни

Корпоративните играчи са свикнали да се грижат за имуществото си и контролът на рисковете от различно естество е тяхна ежедневна грижа. Когато обаче става дума за личните ни финанси, невинаги се замисляме за съществуването на финансови механизми, които могат да защитят бюджета ни. 

Застраховането на дома отдавна се е превърнало в задължителна крачка за запазване на домашното имущество в държавите с висока застрахователна култура. В България то все още се възприема като необичайна крачка и причините за това са по-скоро недостатъчна осведоменост за стъпките, които трябва да бъдат предприети за получаване на обезщетение, когато се случи беда. 

Първа стъпка - спри бедствието

Когато бедата настъпи, винаги е неприятно, но всеки ще се съгласи, че стресът е още по-голям, когато събитието тежи не само на психиката, но и на бюджета ви. Когато предварително си се подсигурил финансово и имаш възможост да възстановиш нанесената щета, бедата вече не е чак толкова страшна. 

Първото, което трябва да направим, когато настъпи щета в дома ни, е да го обезопасим. Важно е да спрем въздействието на риска и да неутрализираме източника на разрушение, съветва Анелия Ангелова, Застрахователен брокер „Вяра".

Така ще намалим загубите в дома ни. При ВиК авария трябва да спрем водата в сградата. Ако застрахователното събитие е вследствие на придошли води или става дума за пожар, се препоръчва спазване на техника на безопасност и първо да бъде спрян токът в помещенията. При кражба с взлом трябва да се извика полиция и да се обезопаси имотът така, че да не се случи повторно събитие. 

Втора стъпка - проверка на валидността

Следващите три стъпки, които задължително трябва да се предприемат, за да получите застрахователно обезщетение, са свързани с документите, които ще се представят пред застрахователната компаниия. 

Преди всичко трябва да сме сигурни, че имаме валиден застрахователен документ. Това означава да имаме застрахователна полица, която да е платена. Тя трябва да покрива времево събитието и в нея да бъде вписан рискът, който е нанесал щети, напр. наводнение, пожар, грабеж. 

Трета стъпка - докажи своето право

Третата стъпка е да бъде доказано, че се е случил покрит от полицата риск. Как се случва това? 

- Ако става дума за кражба чрез взлом или злоумишлени действия от трети лица, трябва да се извика полиция, за да бъде издаден документ.

- Ако става дума за природно бедствие, например, градушка, се взима документ от метеорологичната служба.

- Ако е пожар, е задължително да се извика пожарната, за да се установят причините за настъпване на събитието.

Четвърта стъпка - покажи стойността

За да бъде преценена точната стойност на щетата и да се изплати обещетение, ще се наложи да предоставите документ, който да покажете на застрахователите. 

- При злоумишлени действия и кражба на електроника, например, размерът на щетата се доказва с гаранционни карти или фактури за закупуване.

- Ако е нужен ремонт след ВиК-авария или отстраняване на последици от пожар, те се удостоверяват с оферта от фирма-изпълнител, която може да възстанови увреденото имущество. 

Факт е, че независимо дали имаме или нямаме застраховка, това са крачки, които трябва да се предприемат. Трябва да направите проучване, да сравните цените. Единствената разлика е, че представяйки тези документи пред застраховател, процесът е по-официален и придружен с документ. Плюсът, обаче, и той не би могъл да бъде пренебрегнат, е, че няма да е нужно да се безпокоите за средствата, които ще са ви нужни за възстановяване на щетите, които сте претърпели. 

Пета стъпка - осребри щетата

В рамките на 15 дни след представяне на всички документи ще получите своето обезщетение. 

Застрахователните брокери, които държат на своите клиенти, имат денонощно обслужвани телефони, които предоставят информация в критичните моменти, когато се случи застрахователно събитие. Превеждат клиента през целия процес, от момента на настъпване на събитието до пълното възстановяване на щетите.

Повече вижте във видеото. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: