Тераса на покрива

Тераса на покрива Снимка: pixabay.com

Едно добро решение срещу летните жеги.

Терасите върху покривите са истинско спасение от лятната жега, задуха и смога за жителите на големите градове. В южните държави отдавна са оценили техния потенциал. Във Венеция, например, където всяко свободно парче суша открай време се цени колкото златото, а повечето сгради нямат нито градини, нито балкони, покривите се оползотворяват още от ХVІ век. На местния диалект те са получили названието altana. Отначало домакините сушали на тях бельото си, а сега върху покривите на дворците се организират партита

Ресторантите и баровете на покривите са особено популярни в мегаполисите, където разстоянието между сградите е малко – като в Ню Йорк. Това се отнася най-вече за централната му част – Манхатън. В деловите квартали на Сингапур също има много такива заведения  – чиновниците обичат да се отбиват за коктейл в бара върху покрива на съседния небостъргач след края на работния ден.

Бар Sky Bar на хотел Grand Central в Барселона

Основното предимство на терасата, намираща се на покрива на един от най-хубавите хотели в Барселона, е басейнът, от който може да се любувате на гледки към историческия крайбрежен квартал Борн. Другата екстра е необичайното меню. Тук може да си поръчате традиционните испански тапас в кутии бенто е да похапнете направо на шезлонга. За кухнята на хотела отговаря шеф Рамон Фрейкас, притежаващ две звезди „Мишлен“.

Хотел Lamee във Виена

Това е една от „най-горещите“ точки на картата на нощния живот във Виена и това не е случайно. Панорамата, която се открива на покрива на малкия (само 32 стаи) хотел Lamee, е наистина уникална. От терасата може да се разгледат в детайли кулите и шарените покриви на катедралата „Свети Стефан“, разположена в самото сърце на австрийската столица. Преди да се отбиете за коктейл на покрива на Lamee, е най-добре да се информирате за местата по телефона. Терасата често се резервира изцяло за частни вечеринки и сватби.

Хотел Marina Bay Sands в Сингапур

Изумителната сграда на Marina Bay Sands – три 57-етажни небостъргачи, обединени от общ покрив – се е превърнала във визитната картичка на Сингапур. Отгоре са разположени три ресторанта, наблюдателна площадка и уникален 150-метров басейн. Достъп до него имат само гостите на хотела. Но пък всички желаещи могат да се насладят на фантастичната панорама на Сингапур от терасата на кафенето и наблюдателната площадка.

Бар Le Bain хотел The Standard, High Line в Ню Йорк

Модното заведение, стремително набиращо популярност в квартал Мийтпакинг, се намира на терасата на хотелския покрив и разполага с хидромасажна вана. Гостите имат възможност да се любуват на гледката към Манхатън и да се развличат с жива музика. През деня посетителите пият шампанско между закуската и обяда, а нощем се забавляват до зори.

Ресторант Sushisamba в Лондон

Разположен на покрива на 38-етажен небостъргач в Сити, Sushisamba заслужено носи славата на най-високия ресторант на открито в Европа. Гледката към Темза, Олимпийския парк и прочутата сграда на централния офис на Swiss Re на сър Норман Фостър, известна сред местните като „Краставицата“, е толкова завладяваща, че човек трудно може да се съсредоточи върху храната и напитките. Все пак не пропускайте да опитате смесения по фирмена рецепта коктейл „кайпириня".

Бар Thief Roof на хотел The Thief в Осло

Барът е любимо място за жителите и гостите на норвежката столица. Терасата на покрива на новия дизайнерски хотел The Thief е една от най-добрите наблюдателни площадки към града. От нея се откриват гледки към Ослофиорд, околните хълмове и крепостта Акешхус. В бара се сервират коктейли с шампанско и леки закуски, а всяка събота за настроението на гостите се грижат известни диджеи. Любопитно е, че няма практика за предварително резервиране на места.

Терасата на хотел Mamilla в Йерусалим

На покрива на хотела, оформен от известния дизайнер Пиеро Лисони, човек може да се наслади на шедьоври на средиземноморската кухня, докато се възхищава на гледката към Стария град. Местоположението на Mamilla е наистина уникално – сградата се намира в самото сърце на историческата част на Йерусалим.

Бар Mixup в хотел W в Санкт Петербург

Най-бляскавата тераса на Санкт Петербург е разположена на покрива на хотел W. Мястото отдавна се е превърнало в култово за любителите на красивия живот. Гостите се наслаждават на партита с диджеи, специално поканени от чужбина, на класически и авторски коктейли и на уникалните менюта от Ален Дюкас. Плюс това получават безплатно зашеметяваща гледка към Исакиевската катедрала и Адмиралтейството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: