Дигитална разходка из историята на българското застраховане

Дигитална разходка из историята на българското застраховане Снимка: Асциация на българските застрахоователи

В дигитална галерия на сайта на Асоциацията на българските застрахоователи (АБЗ) е представена изложбата „140 години застраховане в България“

Изложбата проследява динамичния път на застрахователната индустрия – от зараждането й в страната в края на XIX век до наши дни – и е богато илюстрирана с множество фотографии, публикации и архивни документи. Представени са любопитни и малко известни факти за българското застраховане, включително и лирически произведения на застрахователна тематика.

Експозицията бе изложена за публиката в галерия на открито градина "Кристал" в периода 19.09-3.10.2022 г., а сега вече е достъпна в дигитален формат, за да остане като постоянен източник на информация за развитието на застрахователната индустрия в България и приноса на най-значимите деятели в застраховането.

Сред акцентите е и приносът на индустрията не само в икономиката, но и към обществото и публичната среда. 

Застрахователите са били сред големите обществени дарители, тяхно дело са и някои от най-впечатляващите с архитектурата си сгради в страната. 

Внимание е отделено на застрахователния надзор, който въпреки че възниква доста по-късно, заема важно място във формирането на рамката, в която функционира застраховането. 

Специално място в изложбата има българското висше образование в областта на застраховането, защото именно то формира кадрите в бизнеса през всички исторически периоди от неговото развитие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: