Швейцарските банки ще анализират финансовия риск от климатичните промени

Швейцарските банки ще анализират финансовия риск от климатичните промени Снимка: capitaltrustees.ch

Новото изискване важи и за застрахователните компании

Швейцарската агенция за финансов и пазарен контрол FINMA обяви в началото на седмицата, че ще изисква основните банки и застрахователни компании в страната занапред да предоставят прозрачна информация за финансовите рискове, свързани с климатичните промени, съобщава swissinfo.ch. Нещо повече, FINMA очаква финансовите институции да публикуват оценката си на значителните „климатични” финансови рискове и начина, по който адаптират към тях своята стратегия, бизнес модел и финансово планиране.

Решението е израз на убеждението, че климатичните промени поставят финансовите институции пред редица рискове, при това – в дългосрочен план. Това е и заключението на едно изследване, проведено от Световния фонд за дивата природа (WWF) и консултантската фирма PwC. Според него швейцарските банки бележат напредък по отношение на устойчивостта, но въпреки това трябва да стабилизират дейностите си, свързани с изпълнението на изискванията на Парижкото споразумение.

Анализирайки резултатите на 15 от най-големите швейцарски банки, проучването на WWF стига до извода, че те споделят загрижеността за климатичните промени и социалния им отзвук, но са по-склонни да се фокусират върху въздействието на своите бизнес операции върху околната среда. Все още обаче малко финансови институции имат конкретни цели и мерки, обхващащи инвестиционните и финансовите им дейности. 

Според WWF спектърът на устойчивите продукти и услуги се е увеличил, но клиентите често имат нужда от повече прозрачност, за да предприемат информирано своите инвестиционни решения. 

Интересно е да се отбележи, че почти всички от анализираните финансови институции вече предлагат „зелено” кредитиране с преференциални лихвени условия за екологично строителство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: