Кой град ще е домакин на престижната нова агенция за борба с прането на пари?

Кой град ще е домакин на престижната нова агенция за борба с прането на пари?

Девет кандидати от Мадрид до Рига се представят на изтощително 12-часово изслушване

Има девет кандидати за домакин на новата агенция на ЕС за борба с изпирането на пари, AMLA и всеки от тях ще бъде подложен на кръстосан разпит в изтощителни изслушвания.

По време на 12-часовата сесия законодателите и правителствата можеха да спорят за цените на наемите, качеството на училищата и транспортните връзки в големи и малки градове, от Париж до Вилнюс.

Неотдавнашно значително преразглеждане на правилата на ЕС срещу изпирането на пари вече доведе до съгласието на политиците да забранят големи парични транзакции и да приложат проверки за мръсни пари в света на футбола.

Сега те просто трябва да намерят дом за AMLA, чиито 400 служители ще надзирават пряко контрола на мръсните пари в 40 големи финансови банки. 

Не е лесен избор от списък, включващ Париж, Франкфурт, Рим, Мадрид, Вилнюс, Виена, Брюксел, Рига и Дъблин.

На грандиозно изслушване в Брюксел във вторник (30 януари) всеки град представя кандидатурата си за един час, преди да бъде разискван от законодатели и представители на Съвета на ЕС, който обединява държавите-членки.

Кой иска да е домакин на агенцията на ЕС за борба с прането на пари?

Срещата ще включва някои големи политически играчи.

Франция трябва да изпрати финансовия си министър Бруно Льо Мер да аргументира кандидатурата на Париж, докато неговият германски колега Кристиан Линднер ще бъде обграден от политици от Франкфурт и региона Хесен.

Вземащите решения искат да гарантират, че където и да е новата агенция, тя е ефективна и привлекателна.

Членовете на ЕП може да изследват представянето на всяка държава в борбата с прането на пари, тъй като поставянето на AMLA в гореща точка на престъпност би изглеждало доста зле.

Това е добра новина за Франция и Литва, които са в топ 20 на международните юрисдикции за борба с прането на пари, съобразени от Базелския институт за управление, но по-лоша за Белгия, Италия и Германия, всички считани за страни с по-висок риск.

Междувременно държавите-членки на ЕС са склонни да се стремят към „географски баланс“ в опит да разпространят подобни агенции равномерно в блока.

Докато поставянето на AMLA в Брюксел би дало на служителите й по-лесен достъп до Европейския парламент и Комисията, други твърдят, че щедростта трябва да се разпределя и по-далеч.

Мадрид и Рим не са домакини на агенции на ЕС, докато Дъблин, Рига и Вилнюс разполагат само с незначителни регулатори, занимаващи се с пазарите на труда, регулирането на телекомуникациите и равенството между половете.

Франкфурт и Париж може да се опитат да обърнат този аргумент с главата надолу и да твърдят, че поставянето на AMLA в настоящите домове на Европейската централна банка или на банковия орган на ЕС би улеснило живота на регулираните финансови институции.

Може също да отбележат, че имат най-натоварените летища в Европа, което ги прави лесно достъпни по начини, които Вилнюс и Рига не биха могли да постигнат.

Не всички кандидати са еднакво готови и сградите във Виена и Рим няма да бъдат готови до 2026 г. Но евродепутатите ще трябва да обмислят и цената.

Не е изненадващо, че предвид екстравагантните им имотни пазари, Париж, Рим и Дъблин биха били по-скъпи опции, с наем около 500 000 евро на месец.

Но разходите няма винаги да се разпределят по един и същи начин – Брюксел и Виена се съгласиха да плащат сметката за неопределено време, ако спечелят, вместо да оставят самата агенция да плаща.

Решения, решения

По-рано Съветът на ЕС, представляващ държавите-членки, имаше единственото право да решава къде да постави агенции, но Върховният съд на ЕС наскоро поиска на евродепутатите да се даде равнопоставено мнение.

Всяка държава членка ще получи по един глас, а законодателите ще разделят своите колективни 27 гласа пропорционално на размера на политическата партия.

По принцип взимащите решения са определили щателни критерии, на които кандидатите трябва да отговарят – от размера на заседателните зали до наличието на международни училища.

На практика тези технически критерии могат да отстъпят на политиката: обичайната търговия и задкулисни сделки, при които решенията на ЕС преминават финалната линия.

Гласуването вероятно ще се проведе по някое време в средата на февруари. Историята показва, че то може да е както напрегнато, така и объркано. Неотдавнашното решение къде да се премести Агенцията на ЕС по лекарствата след Брекзит трябваше да бъде взето чрез теглене на жребий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: