Нов продукт на Lloyds – застрахователна полица за защита на МСП от сривове в IT сферата

Нов продукт на Lloyds – застрахователна полица за защита на МСП от сривове в IT сферата Снимка: freepik.com

Полицата е на стадий „контролиран експеримент" и засега е пусната само в Израел.

Застрахователният лидер Lloyd's стартира нова, „първа по рода си" полица за риск от преустановяване на бизнеса на малки и средни предприятия (МСП), специално разработена, за да ги защити от сривове или прекъсвания на информационните технологии (IT).

 

Parametrix Insurance предлага просто и надеждно покритие, премахвайки традиционния механизъм за обезщетение на физически щети, който се използва в повечето застрахователни полици днес. Вместо това в новото решение се използва параметричен механизъм. Това означава, че полицата автоматично изплаща обезщетение, ако критично важни IT услуги за клиента, такива, като например облачни услуги, електронна търговия или платежни системи, са нарушени, се казва в изявление на Lloyd's. Според Lloyd's това значително ще намали времето, което застрахователите губят за оценка на загубите или урегулиране на исковете.

 

Новият продукт е разработен от Tokio Marine Kiln (TMK) и се поддържа от други членове на Фондацията за иновационни продукти (PIF) на Lloyd's, включително и RenaissanceRe. Според Lloyd's това е първата готова параметрична полица, предназначена за малки и средни предприятия за покриване на щетите от прекъсването на IT услуги.

 

Представител на Lloyd's казва, че в момента продуктът е в стадий на проверка на концепцията и се предлага на малки и средни предприятия в Израел. „Това е един контролиран експеримент, който се надяваме да бъде успешен и да можем да го мащабираме, след като съберем повече данни", допълва той.

 

„Фирмите преминаха към управление на повечето от своите критично важни IT операции чрез използване на външни доставчици на услуги, което повиши тяхната уязвимост за сривове в IT сферата",  казва Йонатан Хацор, съосновател и главен изпълнителен директор на Parametrix Insurance в Тел Авив.

 

„В резултат на това преустановяването на критично важни технологии се превърна в най-бързо растящия риск за бизнеса днес, независимо от това дали вие сте технологична компания или не. Освен това съществуващият процес на разглеждане на исковете на място е сложен, скъп и изисква много време", добавя Хацор.

 

„Подходът на Parametrix решава всички тези проблеми, осигурявайки решение, което спестява време и пари, като прави техническата застраховка достъпна за нови бизнес сегменти. Радваме се, че ще стартираме първия сериен продукт на параметричното застраховане на риска от прекратяване на IT - казва той. - Това е важно събитие за нас и ние сме благодарни на TMK, Howden и Фондацията за иновационни продукти на Lloyd's за помощта в разработване на нашия продукт, както и за ценните идеи и подкрепа."

 

„Ние знаем, че застрахователните продукти и услуги трябва да се развиват, за да отговарят на предизвикателствата на пандемията от COVID-19 и да помагат на нашите клиенти да покриват нови или повишени рискове, с които могат да се сблъскат сега или в бъдеще", коментира Тревър Мейнард, директор на отдела за иновации на Lloyd's.

 

„Ето защо Фондацията за иновациони продукти на Lloyd's и нашият нов екип от Lloyd Laboratory търсят начини как застрахователната индустрия да може да направи това по-ефективно. Радвам се да видя доказателство за това днес с пускането на Parametrix", добавя Мейнард.

 

„Външните доставчици на облачни услуги помагат на нашите клиенти да правят бизнес и да търгуват в постоянно променящия се свят и Parametrix свършиха страхотна работа по разработването на застрахователен продукт, който спомага за повишаване на устойчивостта в IT сферата", казва Том Хоад, директор на отдела за иновации в Tokio Marine Kiln и председател на Фондацията за иновационни продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: