Хората се държат по-глупаво заради Covid-19

Хората се държат по-глупаво заради Covid-19 Снимка: hbr.org

Проучване на университета „Макгил” и Неврологичния институт-болница в Монреал показва, че притесненията около вируса водят хората до лоши решения и слаби резултати при когнитивни тестове.

Екипът е изследвал 1500 души.  Резултатите показват, че с напредването на пандемията хората са станали по-чувствителни към риска, обработват по-бавно информацията и я запаметяват по-лошо. Отрицателните новини се надценяват, за разлика от добрите, които предизвикват повече съмнение, отколкото доверие. 

„Основните когнитивни способности, които изследвахме, са от решаващо значение за здравословния ежедневен живот и вземането на решения“, казва един от авторите на изследването. 

Според него, наблюденията, свързани с безпокойството, предполагат, че в периоди на силен стрес, като глобална пандемия, способността ни да мислим, планираме и оценяваме рисковете се променя и то не към по-добро. Разбирането на тези промени е от решаващо значение, тъй като управлението на стресови ситуации често разчита на тези способности.

„Лицата, които съобщават за по-голямо притеснение, свързано с пандемията, изглежда са по-чувствителни към нивата на риск“, казват още авторите.

Те предполагат, че по-тревожните респонденти може да са по-чувствителни към риска, тъй като е по-вероятно да търсят повече информация. Това води до по-голямо въздействие на медиите, които често обсъждат риска.

Бъдещите изследвания на екипа ще се фокусират над въпроса защо някои хора са по-чувствителни от други към стреса и ще предложат стратегии за справяне и предпазване от ефектите му. Изследването е публикувано в сп. PLOS ONE

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: