Застрахователният брокер – досаден посредник или допълнителна сигурност

Застрахователният брокер – досаден посредник или допълнителна сигурност Снимка: Pixabay

Пет причини да използваш услугите на застрахователен брокер

Погледнато отстрани, услугата на застрахователния брокер изглежда лесна и проста. Срещаш един клиент, взимаш едни пари и му даваш една папка с малки буквички. И срещу това брокерът получава възнаграждение. Но такива ли са нещата в действителност? 

С двадесетгодишния си опит като застрахователен посредник мога да кажа, че услугата на добрия застрахователен брокер включва много повече неща от описаното по-горе, като крайният резултат е допълнителна сигурност за потребителя.

Ето най-главните причини да вярвам, че добрият брокер дава допълнителна сигурност при използването на застрахователна защита.

  1. Анализ на пазара. Задълбочен и подробен анализ за определен продукт във всички компании можете да получите само чрез застрахователен брокер. А когато става дума за доброволни застраховки, такъв ви трябва. 
    Винаги, когато сключвате застраховка на дома, автокаско, живот, здравна застраховка, дори когато пътувате в чужбина или планината, е добре да разгледате възможностите. Има голяма разлика в покритията, изключените рискове, допълнителни условия, дори в условията на полица, която струва 5 лева.
    И само брокер може да познава в подробности условията. Казвам го от собствен опит. 

    Първите осем години от професионалния ми стаж преминаха в централите на застрахователни компании. Познавах продуктите, които предлагахме задълбочено, но едва когато започнах работа като застрахователен брокер, си дадох сметка, колко много важни различия има сред компаниите.

    + Едно допълнително преимущество от работата с брокера. Само от сравняването на условията на различните компании можете да получите подобрение на цената с 10-20%. А това може да се определи като отлично подобрение на цената.
     
  2. Застрахователният брокер напомня за падежи на вноски и изтичане на полицата. Тази услуга е стандарт в бранша. Аз лично подценявах това преимущество, но наскоро проведена анкета сред клиентите ни показа, че тази услуга е високо ценена. 

    Моят личен опит като застрахован показва, че жестът някой да ти напомня за важните дати носи големи ползи. 

    Помня, че когато започнах работа като застрахователен брокер, бях много натоварена с организационни задачи. И според поговорката „Обущарят ходи бос“, бях пропуснала изтичане на полицата ми за защита на дома. Тогава ме обраха. Седем години бях сключвала застраховка за дома си, а се оказах без валидна полица. 

    Не оставяйте отговорността да помните такава важна дата да лежи само на собствените ви плещи. Споделете я с брокера си. Той е готов за това.
     
  3. Помощ при щета. Моментът на истината. Може да са минали години от първото сключване на застраховката, когато настъпи първото застрахователно събитие. Време, в което се вижда какво всъщност си купувал. 

    Когато установи щета, човек е в стрес. Представете си, че влизате и виждате апартамента си обърнат с главата нагоре. На мен, когато ми се случи такова нещо, докато дойдат полицаите, аз под стрес изчистих целия апартамент. Следа не бях оставила на полицията.

    А когато попаднах в пътнотранспортно произшествие, и то без да съм в ударен автомобил, аз, въпреки дългогодишния си опит в застраховането, не знаех какво да правя. Оказах се напълно неподготвена за ситуацията. Отне ми време постепенно да си възвърна самообладанието и да си спомня важните неща.

    Ако и вие искате да сте подготвени за такова неочаквано събитие – тук сме подготвили три видеа (около 4 минути), в които споделяме какво трябва да правите, ако случайно попаднете в пътнотранспортно произшествие. Повярвайте, не е добра идея да се учиш на сигурност в стресова ситуация. Вижте видеата тук.

 

Още две важни причини да изберете застрахователен брокер. 

1. Във взаимоотношенията между клиента и застрахователя брокерът представлява интересите на клиентите. Извършва тази работа професионално и е негово основно занятие. 

Подлежи на лицензиране, квалификация и контрол от Комисия за финансов надзор и има застраховка Професионална отговорност с лимит 2,55 милиона лв., което означава, че ако понесете финансова загуба заради грешка на брокера, претенцията ви ще бъде обезщетена от застрахователя му.

2. Услугата на застрахователния брокер е включена в цената на застраховката и напълно безплатна за вас. 

След изброените преимущества, които дава работата с доверен брокер, остава само да ви приканя - намерете своя, защото той ще се грижи за подробностите и сигурността ви. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: