Застрахователите преразглеждат договорите си с кораби, опериращи в Черно море

Застрахователите преразглеждат договорите си с кораби, опериращи в Черно море Снимка: maritimeintelligence.informa.com

След като Русия се оттегли от зърнената сделка и прекрати гаранциите за безопасност по черноморския хуманитарен коридор, Lloyd's преместиха Черно море в списъка на високорисковите региони

В съответствие с повишения риск, големите застрахователи започнаха да предоговарят условията с корабните компании, съобщи Reuters, позовавайки се на източници от застрахователния бизнес. 

Оттеглянето на Москва от зърнената сделка означава, че "гаранциите за безопасност на корабоплаването, издадени от руската страна, ще бъдат отменени", се казва в писмо на Русия до Международната морска организация към ООН.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също предупреди други страни, които биха действали без съгласието на Русия: „Говорим за зона, която е непосредствено близо до района на бойните действия и без подходящи гаранции за сигурност там възникват определени рискове“.

От датската корабна група NORDEN смятат, че „Заради пропадането на сделката за черноморския коридор повечето собственици на кораби сега ще се въздържат от посещение на украински пристанища“,

Някои компании може да повишат застрахователните премии, а други – да откажат да издават полици. Допълнителните застраховки за военен риск, които се начисляват при влизане в района на Черно море, трябва да се подновяват на всеки седем дни. 

„Ключовият въпрос е дали Русия ще минира района, което на практика ще спре всяка форма на предлагано покритие“, казва пред Reuters източник от застрахователната индустрия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: