Очаква ли се ръст в цените на тока на свободния пазар

Очаква ли се ръст в цените на тока на свободния пазар

На 2 декември токът на българската енергийна борса е бил най-скъп в Европа

Токът, търгуван на българската борса в сегмента “ден напред”, се е продавал на 2 декември за 184 лева за мегаватчас, като скокът е с близо 67 % спрямо предишния ден. Това е най-високата цена в Европа за деня, посочиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. От федерацията изпратиха отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което настояват за среща, на която проблемът да бъде обсъден. 

България традиционно е с най-високите цени на годишна база на борсовия пазар, като в условията на пандемия и икономическа криза цената на енергията на борсата у нас достигна най-високите нива в Европа за пореден път. Нашите данни показват, че осреднената цена от началото на годината също е най-високата в Европа. За енергоинтензивните предприятия високата цена на електроенергията е силен удар върху тяхната конкурентоспособност, особено в условията на настоящия икономически спад и свитите им пазари, като не се виждат мерки в тяхна подкрепа”, казва за БНР изпълнителният директор на федерацията Ивайло Найденов

"Естествено е при свободен пазар да е наличен рисков елемент както за доставящата, така и за закупуващата страна, но ценови равнища, надхвърлящи с минимум 20 EUR/MWh регионалните и средноевропейските цени са алогични и крайно неприемливи. Такива резки повишения на и без това сравнително високите напоследък цени са невъзможни за управление от гледна точка на риск мениджмънт и управление на портфейл", се казва в становище на бизнес организацията във връзка с високата цена, като се отбелязва, че тази тенденция силно засяга както големите индустриални потребители, така и целия бизнес. 

От няколко дни енергийните борсови специалисти твърдят, че се очаква увеличение на цените в началото на декември, съобщава сайтът 3e-news.net. Причините са в захлаждането, което е вдигнало нивото на консумация, респективно – търсенето на електроенергия. Като втора причина се посочва липсата на слънце и вятър, което е намалило с близо 150 мвт производството на ток. Тази липса бе компенсирана с 50 мвт ток от НЕК и още 100 мвт внос на скъп ток, коментират от бизнеса пред 3eNews. 

"Ако наистина Българския енергиен холдинг оперативно се старае да управлява добре енергийната система, то би трябвало да е наясно с потенциалния дефицит на дадена мощност в даден момент. И така могат да обмислят рационално как да покрият дефицитите", коментира Румен  Радев, зам. председател на УС на АИКБ.  

"В случая не бе адекватно посрещнато търсенето в българските електроцентрали. Например държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ можеше да включи още един от своите блокове, за да покрие това търсене, както и да изкара добри приходи от работата на блока", обяснява Радев.  

Той добави, че предстоят периоди на липса на слънце и вятър и подобни увеличения на цените ще има през зимните месеци. Липсата на слънце и вятър е предсказуемо събитие, за което се знае между 24 и 72 ч преди да се случи, отбелязва експертът.  

През годините съм имал възможност да обсъждам подобни проблеми с оператори на вятърни и слънчеви централи и съм се убедил, че те могат да правят доста точни и добри прогнози за производството си и съответно съобразяване на графиците. Тези графици ги регистрира ЕСО, която е част от структурата на БЕХ“, припомни Радев. От думите му стана ясно, че именно операторът на мрежата е можел също да предложи на държавната ТЕЦ да се включи по-активно на свободния пазар, в случай на голямо търсене на ток. 

Иванов все пак допуска, че в следващите студени дни от ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще включат още един блок, с който да участват на пазара. „Тяхната стратегия е силно консервативна и те се водят от идеята да минимизират загубите. Централата все още работи на годишна загуба и са много внимателни да не отидат в увеличение на тази загуба“, смята той. 

Справката за вчерашният ден, 3 декември, на нашата борса показва, че доставките "ден напред" са се продавали средно за 162 лева за мегаватчас, съобщава БНР. На европейските борси цените на тока се движат между 48 и 90 евро за мегаватчас, като по-скъпо от нас се е търгувала електроенергията в Гърция, Румъния, Унгария и Полша.    
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: