Защо подаде оставка директорът на мини „Марица Изток“?

Защо подаде оставка директорът на мини „Марица Изток“?

Оставката все още не е приета от БЕХ

Изпълнителният директор на мини „Марица Изток“ Андон Андонов е подал оставка, съобщи вчера БНР. Мотивите за напускането на поста, който той заема от седем години, са лични. На негово място в борда на директорите на компанията трябва да бъде назначен временно изпълняващ длъжността и да бъде обявен конкурс за поста. Дотогава Андонов ще остане на поста, както самият той обясни пред медията. 

Оставката все още не е приета от Български енергиен холдинг, който е собственик на въгледобивното дружество.  

Мини „Марица Изток“ са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн и са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството е приключило миналата година със загуба от близо 30 милиона лева, а за първото тримесечие на 2021 г. мините са отчели загуба от 7507 млн. лева. Дружеството няма задължения към контрагенти, отбеляза Андонов. 

По думите му една от причините за това е именно в намаленото потребление заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години.  

„Вследствие рязкото намаляване на производството в комплекса, особено от ТЕЦ „Марица Изток2, намаляват и приходите на мините. Това е положението. Иначе има открити въглища, около 90 милиона тона, което никога не е било от основаването. Нека ръководството на енергетиката и на държавата да кажат дали бъдещето на комплекса е поставено на карта. Нашата борба е мините да оцелеят, както и комплексът", заяви Андонов.  

Според Андонов проблемите поставят на дневен ред темата за улавянето на въглеродния диоксид и съхранението му, но за този проект „няма чуваемост в ръководството на енергетиката и на държавата и ако остане само като проект, то нищо хубаво не очакват мините". 

В мините на „Марица Изток“ работят близо 7300 души миньори, заедно със съпътстващите производства те стават около 15 000, а с обслужващите звена бройката е и още по-висока. Андонов многократно е заявявал, че една от целите му е нито един работник в дружеството да не изгуби работата си.  

Съществуването на мината е в пряка връзка с това на ТЕЦ „Марица Изток“2 и възможността централата да продава ток за бита. На 1 юли се очаква окончателното решение на КЕВР за цената на електроенергията, от което ще стане ясно дали токът за бита ще поскъпне с повече от заложените 3% заради държавната ТЕЦ. Очаква се да бъде решено тя да продава определени количества от скъпата си електроенергия на регулирания пазар, за да не спре работа. 

В дългосрочен план Министерството на енергетиката има идея да включи централата и целия комплекс „Марица Изток“, който обхваща и въглищните мини, в плана за възстановяване и развитие.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: