Цената на тока у нас отново е най-висока в Европа

Цената на тока у нас отново е най-висока в Европа

Бизнесът излезе с позиция спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“


Стойностите от първия ден на новата седмица на БНЕБ с ден за доставка 21 декември със сигурност не са радостни за бизнеса. Постигната беше цена от 76,12 евро за MWh и ръст с 56,6% спрямо тази от 20 декември. Освен това тя отново е най-високата на европейските електроенергийни борси. По-висока е и от отчетената на този ден от миналия месец, когато бе 64,22 евро за MWh, но и близо два пъти над стойността за този ден преди година - 39,24 евро за MWh. 

След БНЕБ с ден за доставка 21 декември се нареждат електроенергийните борси на Хърватия с цена от 75,58 евро за MWh (ръст от 67,6% в сравнение с ден по-рано), Румъния с цена от 69,87 евро за MWh (ръст с 42,7%) и Унгария - 69,13 евро за MWh (ръст с 41,5%), и също с над един път до един път и половина над стойностите преди година. За разлика от тях ценовите нива на западните електроенергийни борси и основно във Франция с ден за доставка 21 декември са от порядъка на 45,11 евро за MWh и Германия - 38,78 евро за MWh съответно. Цените са по-ниски от постигнатите месец по-рано, но също остават над тези отпреди година. 

Междувременно Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и Българската търговско-промишлена палата излязоха с позиция, в която се  казва: „В момент на тежка криза не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“ или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответният персонал и разходи! И съкращаване на поне един рудник в Мини „Марица Изток“!

В позицията на бизнеса се казва още: 

Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ „Марица Изток 2“ работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ „Козлодуй", грабежът достига 4 милиона лева. За един ден. 

Как става така? Защо? 

Вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си, щом набеденият електроенергиен пазар стигне до цени от 136 лева за мегаватчас, ТЕЦ „Марица Изток 2“ се крие! Или може би свенливо отстъпва възможността за печалба другиму? Но не се сещаме на кого...
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: